ΚΟΣΜΟΣ

Σόου Ερντογάν στη Βοσνία: «Ψηφίστε τον άνδρα που σας έστειλε ο Θεός» (pics)

Σόου Ερντογάν στη Βοσνία: «Ψηφίστε τον άνδρα που σας έστειλε ο Θεός» (pics)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους συμπατριώτες του που ζουν στο εξωτερικό να αναμειχθούν στην πολιτική της χώρας τους κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στο Σαράγεβο, μετά την άρνηση άλλων ευρωπαϊκών χωρών να του επιτρέψουν να διεξαγάγει εκστρατεία στο έδαφός τους.

«Θέλω να σας ζητήσω να αναλάβετε ενεργό ρόλο στα πολιτικά κόμματα στις χώρες όπου ζείτε», είπε στο πλήθος σε μια ομιλία που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα στο πλαίσιο της κινητοποίησης τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων Τούρκων ψηφοφόρων της διασποράς, εκ των οποίων το 1,4 εκατομμύριο ζει στη Γερμανία, πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου. «Πρέπει να λάβετε θέση σε αυτά τα κοινοβούλια

«Αλάχ Άκμπαρ» και «Σουλτάνος Ερντογάν!», φώναζε το πλήθος όταν ο Τούρκος πρόεδρος έφθασε μαζί με τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, το μουσουλμάνο που είναι μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας στην οποία συμμετέχει επίσης ένας Σέρβος και ένας Κροάτης.

Ο Ιζετμπέγκοβιτς κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν, «ενός άνδρα που σας έστειλε ο θεός». Πολλές χιλιάδες Τούρκοι, που είχαν έρθει από όλη την Ευρώπη, κυρίως από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία ή τη Δανία, γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα Zetra, το παγοδρόμιο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984, κάτω από τεράστια πορτρέτα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ατατούρκ, του πρώτου προέδρου της Τουρκίας.

izetbegovic erdogan

Σημαντικά μέτρα ασφαλείας είχαν ληφθεί για τη μοναδική εκλογική συγκέντρωση για τον Τούρκο πρόεδρο εκτός της χώρας του.

Τον Απρίλιο, οι ολλανδικές Aρχές προειδοποίησαν ότι δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη διεξαγωγή μιας τέτοιας πολιτικής συγκέντρωσης. Η αυστριακή κυβέρνηση τις απαγόρευσε.

Πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως η Γερμανία, είχαν εμποδίσει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν πριν από τα διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2017 για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Σχετικές ειδήσεις