ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες Αφγανιστάν– Πακιστάν-Τουρκίας

Συνομιλίες Αφγανιστάν– Πακιστάν-Τουρκίας

Τις πρώτες τους συνομιλίες από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν σήμερα στην Τουρκία οι ηγέτες του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, σε μια συνάντηση που φιλοξενεί η Τουρκία με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα που θεωρείται ότι εμποδίζει τις προοπτικές τερματισμού του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι και ο πρόεδρος του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι συναντήθηκαν μαζί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενώ οι αρχηγοί των επιτελείων των ένοπλων δυνάμεων των χωρών τους είχαν διαβουλεύσεις ενόψει μιας διεθνούς διάσκεψης για το Αφγανιστάν.

Η Καμπούλ κατηγορεί την υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) ότι υποστηρίζει τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει μια σειρά δραματικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες την ώρα που οι ξένες δυνάμεις ετοιμάζονται να αποσύρουν το μεγαλύτερο μέρος των μάχιμων δυνάμεών τους ως το 2014.

Οι διμερείς επαφές Αφγανιστάν-Πακιστάν είχαν διακοπεί μετά την δολοφονία, το Σεπτέμβριο, του διαπραγματευτή Μπουρχανουντίν Ραμπανί, που αποδόθηκε σε μαχητές των Ταλιμπάν οι οποίοι σύμφωνα με την αφγανική κυβέρνηση έχουν έδρα την πόλη Κουέτα, στο Πακιστάν.

Τις τριμερείς συνομιλίες θα ακολουθήσει διεθνής σύνοδος για το Αφγανιστάν στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σ.Μ. Κρίσνα και αξιωματούχοι από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ακύρωσε την δική της συμμετοχή λόγω προβλημάτων υγείας της μητέρας της.