ΚΟΣΜΟΣ

Χούντα Ερντογαν στην Τουρκία: Συνέλαβαν φοιτητές για σατιρικό σκίτσο που κορόιδευε τον «σουλτάνο»

Χούντα Ερντογαν στην Τουρκία: Συνέλαβαν φοιτητές για σατιρικό σκίτσο που κορόιδευε τον «σουλτάνο»

Τέσσερις απόφοιτοι σε ένα από τα καλύτερα τουρκικά πανεπιστήμια συνελήφθησαν επειδή παρουσίασαν ένα σκίτσο που κορόιδευε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή αποφοίτησής τους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu - Σύλληψη και ενός μουσουλμάνου συγγραφέα

Φοιτητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής έφτιαξαν ένα μεγάλο πανό για την τελετή αποφοίτησής τους στις 6 Ιουλίου στην Άγκυρα, στο οποίο είχαν τοποθετήσει ένα σκίτσο που έδειχνε ζώα τα πρόσωπα των οποίων έμοιαζαν με τον Ερντογάν. Το έργο είχε τίτλο «Ο Κόσμος του Ταγίπ».

Το σκίτσο είχε αρχικά δημοσιευθεί από ένα σατιρικό περιοδικό πριν 12 χρόνια, γεγονός που είχε ωθήσει τον τότε πρωθυπουργό Ερντογάν να καταθέσει αγωγή για δυσφήμηση. Ωστόσο δικαστήριο της Άγκυρας απέρριψε την υπόθεση, επικαλούμενο την ελευθερία του λόγου.

ODTÜ

Το Anadolu μετέδωσε ότι οι τέσσερις «συνελήφθησαν (…) έπειτα από έρευνα για το πανό που δυσφημούσε τον Ερντογάν».

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η τουρκική κυβέρνηση ανέχεται ολοένα και λιγότερο τις φωνές της αντιπολίτευσης, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Οι αρχές έχουν συλλάβει και απαγγείλει κατηγορίες σε 77.000 ανθρώπους που φέρονται να συνδέονται με το πραξικόπημα, όπως είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο το υπουργείο Εσωτερικών. Επίσης έχουν κλείσει 130 μέσα ενημέρωσης.

Την Παρασκευή τουρκικό δικαστήριο ζήτησε τη φυλάκιση έξι δημοσιογράφων για τις φερόμενες σχέσεις τους με το πραξικόπημα, κατηγορίες οι οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, βασίζονται μόνο στα άρθρα τους που είναι επικριτικά προς την κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σύλληψη μουσουλμάνου συγγραφέα και τηλεευαγγελιστή

Παράλληλα, η τουρκική αστυνομία εξαπέλυσε επιχείρηση για τη σύλληψη 235 ανθρώπων που συνδέονται με το μουσουλμάνο συγγραφέα και τηλεευαγγελιστή Αντνάν Οκτάρ με την κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της σεξουαλικής κακοποίησης, ανακοίνωσε η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης.

Στην ανακοίνωση εξηγείται ότι η οικονομική αστυνομία διεξήγαγε τις επιδρομές, ενώ το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι αυτές έγιναν σε πέντε επαρχίες και δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Η αστυνομία ερεύνησε νωρίς το πρωί το σπίτι του Οκτάρ στη συνοικία Τσεγκέλκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, και τον συνέλαβε μαζί με τους σωματοφύλακές του, σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah.

Το Φεβρουάριο η ρυθμιστική αρχή τηλεόρασης της Τουρκίας διέκοψε τη μετάδοση ενός τηλεοπτικού προγράμματος στο οποίο παρουσιαστής ήταν ο Οκτάρ και το οποίο αναμείγνυε τη συζήτηση με τον χορό, με τη δικαιολογία ότι παραβιάζει την ισότητα των δύο φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο Οκτάρ παρουσιάζει τηλεοπτικά προγράμματα κυρίως συζήτησης στο τηλεοπτικό του δίκτυο A9, όπου μιλούσε για τις ισλαμικές αξίες και μερικές φορές χόρευε με νεαρές γυναίκες τις οποίες αποκαλούσε «γατάκια», ενώ τραγουδούσε παρέα με νεαρούς άνδρες, τους οποίους αποκαλούσε «λιοντάρια».

Το 2006 ο Οκτάρ έγραψε το βιβλίο «Ο Άτλας της Δημιουργία» με το ψευδώνυμο Χαρούν Γιαχία. Σε αυτό εξηγεί ότι η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου αποτελεί τη ρίζα της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Συνολικά έχει γράψει περισσότερα από 300 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 73 γλώσσες, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του το Α9.