ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Λονδίνο: Νέα στοιχεία για τον τρομοκράτη - Η στιγμή της σύλληψής του (vid)

Επίθεση Λονδίνο: Νέα στοιχεία για τον τρομοκράτη - Η στιγμή της σύλληψής του (vid)

Τρομοκρατική επίθεση Λονδίνο | Ειδήσεις: Αστυνομικοί περνούν χειροπέδες στον άνδρα που λίγο έλειψε να σπείρει το θάνατο το πρωί της Τρίτης (14/08/2018) έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Προηγουμένως είχε καταφέρει να πέσει, με το αυτοκίνητο που οδηγούσε, πάνω σε πεζούς και ποδηλάτες, τραυματίζοντας τρία άτομα, από τα οποία το ένα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου αλλά σε σοβαρή κατάσταση.

ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Ο ΔΡΑΣΤΗΣ - ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ: «ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΚΟΡΠΙΣΕΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ»

Σύμφωνα με το Βρετανό υπουργό Ασφαλείας, Μπεν Ουάλας, πρόκειται για Βρετανό πολίτη που ήρθε από ξένη χώρα.

«Είναι Βρετανός υπήκοος» είπε ο Ουάλας στο βρετανικό δίκτυο BBC «Ήρθε κατ'αρχάς από άλλη χώρα. Το περιστατικό αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή ως τρομοκρατικό και δεν το έχουμε πλήρως επιβεβαιώσει αυτό», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά της, η αστυνομία ανέφερε ότι πραγματοποίησε έρευνες σε δύο διευθύνσεις στο Μπέρμιγχαμ και σε ένα κτίριο στο Νότινγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, σε σχέση με το περιστατικό, προσθέτοντας ότι ο οδηγός του οχήματος είναι 29 ετών.

Δεν υπήρξαν επιπλέον συλλήψεις, συμπληρώνεται στην ανακοίνωση των Αρχών.

Στο βίντεο που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian και μπορείτε να δείτε πιο κάτω, απεικονίζεται η στιγμή της σύλληψης του άνδρα.

Δείτε το βίντεο με τη σύλληψη του δράστη

Ο δράστης, όπως υποστήριξε κατά την ανάκρισή του από τις βρετανικές Αρχές, ενήργησε μόνος του με τη Σκότλαντ Γιαρντ να εκτιμά πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλος κίνδυνος για την πόλη του Λονδίνου.

Ο άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση, μες τις Αρχές να υπογραμμίζουν ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατικό». Ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Neil Basu δήλωσε πως ο ύποπτος αρνείται να συνεργαστεί με τους αστυνομικούς.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: «Ήταν τρομακτικό, φοβήθηκα πολύ»

Οι μάρτυρες δήλωσαν αρχικά ότι οι αξιωματικοί στέκονταν με προσοχή κοντά στο αυτοκίνητο. Φαίνονταν να φοβούνται ότι το αυτοκίνητο μπορεί να περιείχε βόμβα. «Ήταν πολύ τρομακτικό. Φοβήθηκα πολύ» δήλωσε ο Τζέισον Γουίλιαμς. «Σκέφτηκα ότι είναι τρομοκρατική επίθεση και άρχισα να τρέχω. Οι αστυνομικοί μου φώναζαν να φύγω από την περιοχή. Το αυτοκίνητο ήταν πίσω μου. Δεν είδα να εμπλέκεται κάποιος άλλος. Απλά είδα το αυτοκίνητο. Μου φάνηκε σκόπιμο».

Το περιστατικό έρχεται 17 μήνες αφότου ο Καλίντ Μασούντ σκότωσε 5 ανθρώπους στη Γέφυρα του Westminster πριν σκοτώσει τον Κιθ Πά

Το χρονικό της επίθεσης στο Λονδίνο

Ένοπλοι αστυνομικοί έσπευσαν στο βρετανικό κοινοβούλιο έπειτα από πληροφορίες ότι λίγο μετά τις 07:30 (τοπική ώρα) ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στα προστατευτικά κιγκλιδώματα που έχουν στηθεί έξω από αυτό για λόγους ασφαλείας.

Λίγο αργότερα η είδηση επιβεβαιώθηκε από τη βρετανική αστυνομία, που έκανε γνωστό ότι από το συμβάν τραυματίστηκαν πεζοί χωρίς να δίνει -αρχικά- περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους.

londino aftokinito3

Ένοπλοι αστυνομικοί περικύκλωσαν το αυτοκίνητο που έπεσε επάνω στις μπάρες ασφαλείας και συνέλαβαν τον οδηγό.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο της σύλληψης και φωτογραφία του οδηγού στη gallery

«Δεν κινδυνεύει η ζωή κάποιου»

Αργότερα, η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δεν κινδυνεύει η ζωή κάποιου από τους τραυματίες και ότι έχει κλείσει για λόγους ασφαλείας ο σταθμός του Μετρό στο Γουέστμινστερ.

Ακολούθησε η ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, η οποία ανέφερε ότι αντιμετώπισε δύο περιστατικά τραυματιών, τα οποία δεν φαίνετια να είναι σοβαρά.

Αρχικά από την Σκότλαντ Γιαρντ έγινε γνωστό ότι το συμβάν αντιμετωπίζεται ως σοβαρό τροχαίο περιστατικό αλλά στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι «αν και δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο, των ερευνών ηγείται η Αντιτρομοκρατική».

Ο οδηγός του οχήματος έχει συλληφθεί, ωστόσο δεν συνεργάζεται με τα βρετανικές Αρχές που ερευνούν το περιστατικό, το οποίο φαίνεται ότι είναι σκόπιμη ενέργεια και αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό περιστατικό.

Προς το παρόν ο συλληφθείς ύποπτος για τρομοκρατική δράση δεν έχει ταυτοποιηθεί και δεν είναι γνωστός στις Αρχές.

Το βίντεο της επίθεσης

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν ένα δυνατό «μπαμ» και είδαν έναν ασημί αυτοκίνητο να πέφτει στις μπάρες στις 7.30 τοπική ώρα.

Η επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το BBC και είναι εικόνες που καταγράφηκαν από κάμερα που είχε τοποθετηθεί στην ταράτσα παρακείμενου κτηρίου.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο και 200 αστυνομικοί έχουν σπεύσει επί τόπου.

Δείτε φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Πηγή πληροφοριών, φωτογραφιών: Guardian, Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Twitter, RT, Daily Mail

Διαβάστε επίσης: