ΚΟΣΜΟΣ

Την έκδοση του Σενούσι ζητά η Γαλλία

Την έκδοση του Σενούσι ζητά η Γαλλία

Η Γαλλία επιθυμεί να δικάσει τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης Αμπντάλα αλ Σενούσι, ο οποίος συνελήφθη από τις νέες αρχές της χώρας.

Η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί ένοχο τον Σενούσι για τη βομβιστική επίθεση σε ένα αεροσκάφος στο Νίγηρα το 1989, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 170 άνθρωποι, ανάμεσά τους 54 Γάλλοι υπήκοοι.

Δικαστήριο του Παρισιού, το 1999, είχε καταδικάσει έξι Λίβυους, περιλαμβανομένου του Σενούσι, σε δίκη που είχε γίνει ερήμην, για τη βομβιστική επίθεση.

«Θα έπρεπε να γίνει μια δίκη παρουσία των εναγομένων στη Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρ Βαλερό.

«Ο Σενούσι πρέπει να δικαστεί για τα εγκλήματα που διέπραξε», συνέχισε ο Βαλερό, προσθέτοντας ότι το Παρίσι θα ζητήσει τη συνδρομή διαφόρων νομικών οντοτήτων ώστε να διασφαλίσει ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης θα λογοδοτήσει για τη βομβιστική επίθεση.

Ο Αμπντάλα αλ Σενούσι και ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι είναι οι μόνοι εναπομείναντες Λίβυοι, οι οποίοι καταζητούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ).

Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης επιμένει ότι θα δικάσει αυτή τον γιο Καντάφι και αψηφά το ΔΠΔ, που επιμένει ότι θέλει να τον δικάσει στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.