ΚΟΣΜΟΣ

Υψηλή συμμετοχή στις αιγυπτιακές εκλογές

Υψηλή συμμετοχή στις αιγυπτιακές εκλογές

Η πρώτη ημέρα των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο κύλησε χωρίς εντάσεις και με τη συμμετοχή να κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Οι ψηφοφόροι σχημάτιζαν τεράστιες ουρές έξω από τα εκλογικά κέντρα, για να συμμετάσχουν στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Η γενικά ειρηνική ατμόσφαιρα δεν θύμιζε καθόλου τις βίαιες συγκρούσεις που προηγήθηκαν της εκλογικής διαδικασίας τις προηγούμενες ημέρες, η βούληση των Αιγύπτιων όμως για μεταβίβαση της εξουσίας από τους στρατιωτικούς σε μια πολιτική κυβέρνηση ήταν «παρούσα».

Εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο επέκτεινε την ψηφοφορία για δύο επιπλέον ώρες, μέχρι τις 21.00 τοπική ώρα.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι -που βρίσκονταν υπό καθεστώς απαγόρευσης επί Μουμπάρακ- και άλλα ισλαμιστικά κόμματα αναμένεται να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά και αντιπροσώπους στην Κάτω Βουλή της Αιγύπτου.

Αστάθμητος παράγοντας, όμως, είναι το περίπλοκο και ανοίκειο στους ψηφοφόρους σύστημα των εκλογών, που δημιουργεί προβλήματα στο αναλφάβητο κομμάτι του πληθυσμού, με τις λίστες των κομμάτων και των ανεξάρτητων υποψηφίων.