Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Μυρίζει μπαρούτι σε πόλη με μεγάλη αλβανική κοινότητα (video)

Newsbomb

Επιχείρηση εναντίον «ένοπλης ομάδας» διεξάγεται από τις αστυνομικές Αρχές των Σκοπίων στα περίχωρα της πόλης Κουμάνοβο, όπου το 2001 είχαν σημειωθεί σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια εξέγερσης Αλβανών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εκπροσώπων της αστυνομίας, άλλων κρατικών αξιωματούχων, αλλά και δημοσιογράφων, πάνω από την πόλη υψώνεται καπνός και ακούγονται πυροβολισμοί. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι αστυνομικοί από όλα τα μήκη και πλάτης της χώρας ταξιδεύουν προς τη συγκεκριμένη πόλη.

Ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το Κουμάνοβο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 40 χλμ. από τα Σκόπια και λίγο νοτιότερα από τα βόρεια σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία και το Κόσοβο.

Μια μεγάλη κοινότητα Αλβανών ζει στην περιοχή, η οποία αποτελεί μέρος μιας αλβανικής μειονότητας που υπολογίζεται περίπου στο 30% των 2 εκατομμυρίων πολιτών των Σκοπίων.

Το 2001, Αλβανοί αντάρτες συγκρούσθηκαν επί μήνες με τις δυνάμεις ασφαλείας πριν η δυτική διπλωματία μεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία που προσέφερε περισσότερα δικαιώματα και εκπροσώπηση στους Αλβανούς. Ωστόσο η εφαρμογή της υπήρξε βραδεία και οι εντάσεις συχνά αναζωπυρώνονται.

Τον περασμένο μήνα η αστυνομία ανακοίνωσε πως περίπου 40 ένοπλοι που μιλούσαν αλβανικά συνέλαβε ομήρους τέσσερις αστυνομικούς κοντά στα βόρεια σύνορα με το Κόσοβο και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη.