ΚΥΠΡΟΣ

Συνάντηση Χίλαρι Κλίντον- Μαρκουλλή

Συνάντηση Χίλαρι Κλίντον- Μαρκουλλή

H υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον ξεκαθάρισε πως η αμερικανική θέση στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με την Κύπρια ομόλογό της, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


«Είχαμε μία παραγωγική και ενδιαφέρουσα συζήτηση με κύριους άξονες το Κυπριακό, το θέμα της προεδρίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ασφαλώς το θέμα των υδρογονανθράκων, καθώς και το θέμα της συνεργασίας με την εταιρεία Noble Energy, την αμερικανική κυβέρνηση και το Ισραήλ» δήλωσε η κ. Μαρκουλλή μετά τη συνάντησή της με την κ. Κλίντον.

Η ίδια έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συζήτηση «πολύ φιλική, παραγωγική και ενδιαφέρουσα «αναδεικνύοντας από πλευράς μας το στρατηγικό ρόλο της Κύπρου, ιδιαίτερα με τη νέα προοπτική της εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και το νέο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος με συνεργασίες και με άλλες χώρες της περιοχής, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο, για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Σχετικά με το εθνικό θέμα της Κύπρου, η Υπουργός επισήμανε ότι «υπήρξε ευρεία στήριξη των θέσεών μας και μία έκφραση επιθυμίας να επιλυθεί το Κυπριακό όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Όμως, κατανοούν τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν και τις οποίες ανέπτυξα σ' ό,τι αφορά το θέμα των συνομιλιών».

Σε ερώτηση, απάντησε πως είπε στην κ. Κλίντον ότι «από δικής μας πλευράς θέλουμε να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί πρόοδος το συντομότερο.

Βεβαίως, παρουσίασα και με κάθε λεπτομέρεια τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και ανέδειξα το ρόλο τον οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει η αμερικανική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση άσκησης επιρροής προς την τουρκική πλευρά, ώστε να επανέλθει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Στο πλαίσιο αυτό ανέδειξα όλες τις περιπτώσεις όπου η τουρκική πλευρά έχει απομακρυνθεί από τη συμφωνημένη βάση και προχωρεί σε προτάσεις οι οποίες κατευθύνονται προς δύο ξεχωριστά κράτη και σε μία συνομοσπονδιακή διευθέτηση».

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε προς την Αμερικανίδα ομόλογό της τις ευχαριστίες της για τη «στάση αρχής» που κράτησε η αμερικανική κυβέρνηση στο θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις έρευνες και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι «είναι μία θέση την οποία η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να τηρούν, γιατί είναι θέμα αρχής».

Μεταξύ άλλων συζήτησαν το Κυπριακό, την προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ, τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και τις τουρκικές απειλές σε βάρος της Λευκωσίας, συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα πραγματοποίησε η κ. Μαρκουλλή με την πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλιάνα Ρος - Λέτινεν και τον επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή, Χάουαρντ Μπέρμαν.

Παρακάθησε επίσης σε γεύμα εργασίας με προέδρους και αξιωματούχους ελληνοαμερικανικών φορέων, με τους οποίους συζήτησε τα σημερινά δεδομένα όσο αφορά τις συνομιλίες και τις προοπτικές, καθώς και τρόπους για περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας προβολής του Κυπριακού στις ΗΠΑ.

Να σημειωθεί πως η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη του Κογκρέσου και συνεργάτες τους κατά τη διάρκεια δείπνου ενώ σε όλες τις επαφές της, συνοδεύεται από τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Παύλο Αναστασιάδη.