ΚΥΠΡΟΣ

Σκάνδαλο στη μονή Αββακούμ: Στην αντεπίθεση οι εμπλεκόμενοι μοναχοί

Σκάνδαλο στη μονή Αββακούμ: Στην αντεπίθεση οι εμπλεκόμενοι μοναχοί

Συγκλονίζει την κυπριακή κοινή γνώμη μια υπόθεση με μονή στην μητροπολιτική περιφέρεια Ταμασού και έρευνα για οικονομικά σκάνδαλα πολλών χιλιάδων ευρώ αλλά και σκανδαλώδεις συμπεριφορές μοναχών

Μάχη μέχρι τέλους οι Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος της Μονής Οσίου Αββακούμ στο χωριό Φτερικούδι της Κύπρου, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε Συνοδικό Δικαστήριο, σε σχέση με καταγγελίες που διατύπωσε εναντίον τους, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας.

«Aν το Συνοδικό Δικαστήριο τολμήσει να τους καταδικάσει – κάτι που δεν είναι δυνατόν να γίνει – τότε θα πάνε στον Οικουμενικό Πατριάρχη για να τον ενημερώσουν για τις μεθόδους του Μητροπολίτη Ταμασού», είπε πηγή του περιβάλλοντος τους στη κυπριακή ιστοσελίδα Cyprus Times.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως την Παρασκευή με επιδότη, παραδόθηκαν επιστολές στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τόσο από τους δύο Αρχιμανδρίτες όσο και από άλλους μοναχούς που γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Στις επιστολές που επιδόθηκαν στα μέλη της Ιεράς Συνόδου, διατυπώνεται καταγγελία εναντίον ενός ακόμα μοναχού, ο οποίος κατονομάζεται και χαρακτηρίζεται ως άνθρωπος του Μητροπολίτη Ταμασού, με αποστολή να παγιδέψει τους Αρχιμανδρίτες Νεκτάριο και Πορφύριο. Μάλιστα τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση δύο άλλων μοναχών και ισχυρίζονται πως μπορούν να το αποδείξουν με φωτογραφικό υλικό.

Η πλευρά των Νεκτάριου και Πορφυρίου, υποστηρίζει πως ο Βαρνάβας ήταν ο άνθρωπος που πήρε το οπτικό υλικό από το σύστημα ασφαλείας του Μοναστηρίου και αφού αυτό έτυχε επεξεργασίας και μοντάζ δόθηκε στον Μητροπολίτη Ησαΐα, για να διατυπωθούν καταγγελίες για σεξουαλικό σκάνδαλο.

«Οι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά τη διάπραξη εκκλησιαστικών ή ποινικών αδικημάτων»

Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων μοναχών τόνισαν πως «οι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την διάπραξη οποιονδήποτε εκκλησιαστικών ή ποινικών αδικημάτων και υπέβαλαν αίτημα σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως κλητευθούν σε ακρόαση και να εμφανιστούν αυτοπροσώπως σε ακροαματική διαδικασία», σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA.

Οι πιστοί άκουγαν και έβλεπαν ανθρώπους να λένε πως μπόρεσαν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Ασθενείς ακόμη και με σκλήρυνση κατά πλάκας να εμφανίζονται συγκινημένοι από το θαύμα που έζησαν.

Οι δωρεές στο μοναστήρι αυξάνονται, με τους δύο μοναχούς να κατηγορούνται πως όχι μόνο έβαζαν χέρι στα χρήματα, αλλά έφτασαν στο σημείο να κάνουν αγορές σπιτιών στην Κύπρο και στον Πειραιά.

Οι πρώτες υποψίες κινήθηκαν όταν εντοπίσθηκε ένας κρυμμένος μηχανισμός πίσω από εικόνα, που όπως έλεγαν οι μοναχοί και πίστευαν ορισμένοι από τους πιστούς δάκρυζε. Οι δύο μοναχοί είχαν υπογράψει δήλωση παραδοχής με την οποία ζητούσαν τον αποσχηματισμό τους. Ωστόσο, εχθές (07/03) οι δικηγόροι τους ανέφεραν πως οι υπογραφές ανακαλούνται.

«Απαίτησαν από την Ιερά Σύνοδο, όπως προχωρήσουν και εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες της εκκλησιαστικής ποινικής διαδικασίας αφού οι προαναφερόμενοι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αδικήματα», σημείωσαν οι δικηγόροι των κατηγορούμενων μοναχών.

Τονίζοντας πως η καθαίρεση αυτών χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

«Βρήκαν χρήματα και τους ζήλεψαν»

Περιβάλλον του πατέρα Νεκτάριου ανέφερε πως «κάποιοι ζήλεψαν όλα αυτά που έφτιαξε ο πατέρας Νεκτάριος. Κοντά του γίνονταν θαύματα, τα έχω βιώσει προσωπικά, ήμουν μπροστά όταν η εικόνα μυρόβλυζε, έχω δει τον σταυρό να στάζει μύρο, έχουν θεραπευτεί άνθρωποι, έχω δει σταυρό να στέκεται επάνω σε άνθρωπο. Σε εμένα ο σταυρός έχει σταθεί τρεις φορές παραβιάζοντας τους νόμους της βαρύτητας. Είναι ένας άνθρωπος που περιβάλλεται από στοιχεία αγιότητας.

Δέχτηκε μία απίστευτη επίθεση, η οποία έχει οικονομικό υπόβαθρο. Είδαν ότι στο μοναστήρι μαζεύονται κάποια χρήματα και ζήλεψαν. Ο μητροπολίτης έβαλε έναν δικό του άνθρωπο ως μοναχό μέσα στο μοναστήρι ο οποίος βιντεοσκοπούσε παράνομα και στην συνέχεια μόνταραν τα βίντεο.

Δεν υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που να έχει καταγράψει ερωτικές πράξεις, υπάρχουν κάποιες συνομιλίες, κάποια λόγια τα οποία όμως έχουν μοντάρει και αυτό το υλικό είναι παράνομα τραβηγμένο».