ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: «Ο ηγετικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ουσιώδης»

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: «Ο ηγετικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ουσιώδης»
AP.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε πως «η ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

«Στις προσπάθειες για επανένωση, ο ηγετικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ουσιώδης, καθώς η ουσιαστική και ενεργή εμπλοκή της μπορεί να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ομιλία στο Κολλέγιο Ευρώπης στη Μπριζ του Βελγίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος προσκλήθηκε να προσφωνήσει το Κολλέγιο από τη νεοσύστατη Εταιρεία Κυπρίων Φοιτητών, στο πλαίσιο της εθνικής εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στην Κύπρο, αναφέρθηκε στις τρεις επετείους / γεγονότα που συμπίπτουν το 2024, τα είκοσι χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ένωση, την 50ή «μαύρη» επέτειο από την τουρκική εισβολή και τις επικείμενες ευρωεκλογές.

«Αυτό που τα ενώνει, είναι η επιθυμία και το όραμα για το μέλλον, για την Ευρώπη που θέλουμε, για περισσότερη ολοκλήρωση, για περισσότερη ενότητα, κάτι που σημαίνει αναπόφευκτα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να γίνει καταλύτης για την επανένωση του τελευταίου διαιρεμένου κράτους – μέλους της, μέσω μίας ολοκληρωμένης διευθέτησης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Λύση, που να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων.

Όπως έχω επανειλημμένα αναφέρει, τα εργαλεία που η Ένωση έχει διαθέσιμα, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς κατάστασης για όλο τον κυπριακό λαό, την Ένωση, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε εν συνεχεία.

Ακόμη, επανέλαβε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και εκπροσώπους δικτύων νεολαίας λέγοντας «γνωρίζω καλά το γεγονός ότι η νέα γενιά του νησιού, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι, θέλουν ειρήνη».

«Νομίζω ότι η κυπριακή εταιρεία φοιτητών του Κολλεγίου της Ευρώπης είναι όντως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, καθώς απαρτίζεται από μέλη τόσο από την ελληνοκυπριακή όσο και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το κάλεσμα για ειρήνη ακούγεται ξεκάθαρα και δεν θα φεισθώ προσπαθειών για να πραγματοποιήσω το κοινό όνειρο για επανένωση, ειρήνη και ευημερία στην Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Πρόεδρος.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την πολυτέλεια να μην έχει ισχυρή φωνή και ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στην περιοχή, όχι μόνο επειδή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ως στρατηγικού, παγκόσμιου παράγοντα, αλλά και επειδή αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Ευρώπη, από τη μετανάστευση έως την ασφάλεια.

«Η επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με πέντε αρχηγούς κρατών την περασμένη Κυριακή, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, για την ιστορική υπογραφή της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αιγύπτου, είναι απόδειξη ότι η Ένωση μπορεί και πρέπει να παίξει αυτόν τον ρόλο.

Για καιρό, η Κύπρος είχε πλήρη επίγνωση του κρίσιμου ρόλου της Αιγύπτου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υποστηρίξαμε την ανάπτυξη μίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που την περασμένη Κυριακή αυτό το όραμα έγινε πραγματικότητα», προσέθεσε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είναι ο πρώτος Κύπριος Πρόεδρος που επισκέπτεται το ιστορικό αυτό ακαδημαϊκό ίδρυμα, αναφέρθηκε στον θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα, σημειώνοντας ότι μετά από μήνες έντονων διπλωματικών προσπαθειών και συντονισμού με εταίρους, έχει εφαρμοσθεί το σχέδιο Αμάλθεια με τα πρώτα πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να έχουν φθάσει με ασφάλεια στη Γάζα.

«Ήδη ένα πλοίο έχει παραδώσει με επιτυχία ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ένα άλλο είναι καθ’ οδόν», γνωστοποίησε και είπε ότι η Κύπρος εργάζεται σκληρά με τους εταίρους της, πάνω από σαράντα κράτη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, για να διασφαλισθεί η συνεχής ροή βοήθειας προς τους αμάχους.

«Ήταν μία προσπάθεια που αρχίσαμε, έχοντας πλήρη επίγνωση των τεράστιων δυσκολιών της και του γεγονότος ότι σχεδόν κανείς δεν πίστευε πως θα μπορούσε πραγματικά να εφαρμοσθεί. Όμως, ως μικρή χώρα, χωρίς κρυφές ατζέντες, έχοντας σημαντική γεωγραφική θέση και άριστες σχέσεις με όλες οι χώρες της περιοχής, είχαμε ευθύνη να το επιδιώξουμε.

Με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων, καταφέραμε να το κάνουμε πραγματικότητα. Ένα επίτευγμα για όλη την Ένωση και προς όφελος εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», υπογράμμισε.

«Αυτή είναι μία απόδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της ταραγμένης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Πρέπει να είναι ενεργά παρούσα στη γειτονιά της και να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για μία βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που ελπίζουμε να οδηγήσει σε νέες διαπραγματεύσεις στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού για μία λύση δύο κρατών για την Παλαιστίνη και το Ισραήλ», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, σχολίασε ότι η Κύπρος, θύμα παράνομης εισβολής και μισού αιώνα συνεχούς κατοχής, έχει σταθεί με αταλάντευτο, κατηγορηματικό τρόπο στη σωστή πλευρά της ιστορίας σε ό,τι αφορά αυτόν τον πόλεμο.

«Βρισκόμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και του θαρραλέου λαού της, που πολεμά τη ρωσική επιθετικότητα και έχει ουσιαστικά διαγράψει την αντίληψη ότι η ειρήνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι δεδομένη. Μάλλον, απέδειξε ότι πρέπει να την προστατεύουμε και να την υπερασπιζόμαστε σθεναρά και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν είμαστε ενωμένοι».

Επιπλέον, επεσήμανε ότι «η απόφαση να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας δεν έγινε χωρίς κόστος, αφού έχουμε πάρει επώδυνες αποφάσεις, που έχουν κόστος για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες μας. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρα ένα κόστος που αξίζει να επωμιστούμε. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ αλλαγές στα σύνορα που προέρχονται από τη βία και τον πόλεμο».

Αναφερόμενος στο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, υποστήριξε ότι «ποτέ το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν ήταν πολυτιμότερο από ό,τι σήμερα» και πως «ποτέ πριν δεν χρειαζόμασταν περισσότερο μία πιο ισχυρή, ανθεκτική, ανταγωνιστική Ένωση, που να δίδει σημασία στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών και να είναι παρούσα ως ισχυρός παγκόσμιος παράγοντας στον γεωπολιτικό στίβο».

«Η στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να παραμείνει μία αφηρημένη ιδέα, αλλά πρέπει να λάβει “σάρκα και οστά” και να γίνει πραγματικότητα. Από αυτή την άποψη, η οικοδόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας σε επίπεδο Ένωσης μπορεί να είναι καταλυτική και είναι κάτι που η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά.

Η Κύπρος θα συνεχίσει να συμβάλλει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης, τη στρατηγική ατζέντα εν όψει της αναμενόμενης έγκρισης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», ολοκλήρωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σχετικές ειδήσεις