ΕΘΝΙΚΑ

«Η Κύπρος έγινε βάση εφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ», ισχυρίζεται η Άγκυρα

«Η Κύπρος έγινε βάση εφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ», ισχυρίζεται η Άγκυρα
AP.

«Πρέπει να προσέχουμε τους λύκους με προβιά αρνιού», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Χακάν Φιντάν, κατηγόρησε την Κύπρο ότι έχει μετατραπεί σε βάση ανεφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για λογαριασμό του Ισραήλ, ενώ, τόνισε ότι ο αποκλεισμός γύρω από τη Γάζα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν, μιλώντας στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στη Σαουδική Αραβία.

Ο Φιντάν είπε ότι πρέπει να αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ, ενεργώντας συλλογικά και ενωμένα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, χρησιμοποιώντας όλες τις κατάλληλες μεθόδους. Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προσέχουν «τους λύκους που φορούν προβιά αρνιού».

«Σήμερα, ένα νησί στη μέση της Μεσογείου, ακριβώς απέναντι από τη Γάζα, έχει γίνει βάση ανεφοδιασμού όπλων και πυρομαχικών για το Ισραήλ. Το νησί αυτό εξακολουθεί να εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό υπό το πρόσχημα ότι λειτουργεί ως ανθρωπιστικό κέντρο για τους κατοίκους της Γάζας. Πρέπει να προσέχουμε τέτοιες χώρες. Πρέπει επίσης να παρακολουθούμε αν εφαρμόζεται η απόφαση να μην γίνονται πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ», σημείωσε.

Υπενθυμίζοντας την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Ριάντ τη 12η Νοεμβρίου, ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι «η πολιορκία της Γάζας πρέπει να σπάσει, αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια ως όπλο στον πόλεμο».

Τονίζοντας ότι περισσότεροι από 400.000 Παλαιστίνιοι βρίσκονται σήμερα στα πρόθυρα της πείνας, είπε πως «η κοινωνία των πολιτών και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να μπορούν να εισέλθουν στη Γάζα με δική τους ευθύνη. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον λαό της Γάζας στο έλεος του Ισραήλ ή στην εύνοια των ηγεμονικών δυνάμεων».

«Ο μουσουλμανικός κόσμος θα πρέπει να αναπτύξει ένα σχέδιο βασισμένο σε τρεις τομείς για να καταπολεμήσουν τον αποκλεισμό στη Γάζα», ενώ, τόνισε ότι θα πρέπει να εμποδίσουν οι άνθρωποι να πεθαίνουν από την πείνα, σπάζοντας την πολιορκία του Ισραήλ.

«Υπάρχει μία μεγάλη προσδοκία από εμάς να αναλάβουμε άμεση δράση (για τη Γάζα), ακόμη και αν πρόκειται για μονομερή δράση. Πλησιάζει το Ραμαζάνι κι οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και της ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως και οι άλλοι μουσουλμάνοι, έχουν το δικαίωμα να περάσουν αυτόν τον ιερό μήνα με έντιμο τρόπο», προσέθεσε.

«Πρέπει να σταθούμε σταθεροί σαν βράχος ενάντια σε οιουσδήποτε περιορισμούς μπορεί να επιβάλει το Ισραήλ. Η αποφασιστικότητα και οι δραστηριότητές μας θα εκτονώσουν πιθανές εκτεταμένες εντάσεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Θα κριθούμε όχι μόνο από το δίκαιο, αλλά και την ιστορία», σημείωσε ακόμη.

Σχετικές ειδήσεις