ΚΥΠΡΟΣ

Μαυρίδης: Σε 48.000 ευρώ ανά εργαζόμενο αναλογεί το δημόσιο χρέος

Μαυρίδης: Σε 48.000 ευρώ ανά εργαζόμενο αναλογεί το δημόσιο χρέος

Στην υψίστης σημασίας ισοσκέλιση του Κρατικού Προϋπολογισμού εστίασε την ομιλία του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης κατά την έναρξη της δεύτερης μέρας συζήτησης του μνημονιακού προϋπολογισμού του 2013 από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Μαυρίδης είπε πως το 14,5 δις που χρωστά σήμερα το κράτος αναλογεί στον κάθε Κύπριο εργαζόμενο 48.000 ευρώ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το χρέος του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός είναι ο εκφραστής της δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ο καθρέπτης της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας, είπε.

Ένας ορθά διαμορφωμένος Προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένος ισοσκελισμένος και νοικοκυρεμένος, ευέλικτος και εφικτός, ρεαλιστικός και κοινωνικά δίκαιος, ανέφερε προσθέτοντας πως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός Κρατικού Προϋπολογισμού είναι η ισοσκέλιση εσόδων και εξόδων σε μεσοπρόθεσμη βάση και δεν πρέπει να δημιουργεί ελλείμματα που υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενιών όπως συμβαίνει σήμερα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε στη συνέχεια πως το συνολικό δημόσιο χρέος της Κύπρου ανέρχεται σήμερα στα 14,5 δις ή 36.000 ανά εργαζόμενο, που αφαιρουμένων των ξένων εργαζομένων ανέρχεται στις 48.000 ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το χρέος προς το Ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Μαυρίδης παρατήρησε πως σήμερα στην Κύπρο ισχύει πως όταν η Κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Όταν ο Προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός το κράτος μπορεί να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης χωρίς να επηρεάζεται σημαντικά η δημοσιονομική της θέση συνέχισε.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι σήμερα το μέσο επιτόκιο που πληρώνει η Κυπριακή Δημοκρατία για το δημόσιο χρέος της είναι γύρω 4,5% και το κόστος εξυπηρέτησης είναι 600 εκ. το χρόνο που σημαίνει 3,5% της ονομαστικής ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Ο κ. Μαυρίδης πρόσθεσε πως αναμένεται να ενταθεί η ύφεση το 2013, ανέφερε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ξεπερνά το 1,2 δις που σημαίνει ότι εξάγουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άλλες χώρες και κατέληξε λέγοντας ότι η Κύπρος περνά στην εποχή του μνημονίου, ή για κάποιους των μνημονίων, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

πηγη Icyprus