ΚΥΠΡΟΣ

Συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων της Κύπρου

Συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων της Κύπρου

Μέχρι στιγμής η ΔΕΑ προχώρησε σε εκταφή 903 αγνοουμένων και έχουν ταυτοποιηθεί 336, ενώ αναμένεται με το νέο έτος ο αριθμός να ανεβεί...

Στοχεύοντας στον διπλασιασμό του αριθμού ταυτοποιήσεων και παραδόσεων λειψάνων αγνοουμένων σε οικείους τους αποχαιρετά το 2012 η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, σύμφωνα με το μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς Άριστο Αριστοτέλους. Ο κ. Αριστοτέλους απέδωσε την αισιοδοξία του στη νέα διαδικασία ταύτισης και ταυτοποίησης λειψάνων, που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου μήνα.

Σύμφωνα με τον κ. Αριστοτέλους, ενώ ο μέσος όρος μέχρι σήμερα, ταυτοποιήσεων και παράδοσης στους συγγενείς ήταν 56 κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι το πρώτο τετράμηνο του 2013, εάν όλα πάνε καλά, ο αριθμός αυτός θα είναι πέραν του διπλάσιου, δηλαδή γύρω στα 120. Όπως επισήμανε, κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, το επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΑ έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση ικανοποιητικού αριθμού περιπτώσεων αγνοουμένων, έπειτα από παραλαβή των πρώτων αποτελεσμάτων, από τα 281 σκελετικά δείγματα που είχαν σταλεί στο Εργαστήριο της Διεθνούς Επιτροπής για τα Αγνοούμενα Άτομα (ICMP) στη Βοσνία για γενετική ανάλυση και αφορούν γύρω στα 70 άτομα.

Ταυτοποιήθηκαν 336 αγνοούμενοι

Ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ σημείωσε, επίσης, ότι στις 7 Δεκεμβρίου στάλθηκε στο Εργαστήριο στη Βοσνία, για σκοπούς ανάλυσης, νέα δέσμη 526 σκελετικών δειγμάτων που αφορούν περίπου 68 περιπτώσεις αγνοουμένων. «Το νέο σύστημα που έχει εγκαθιδρυθεί για την εκπλήρωση των ανωτέρω σκοπών στη ΔΕΑ και το οποίο περιλαμβάνει συντονιστή ταυτοποιήσεων, δύο γενετιστές, δημιουργία κέντρου διαχείρισης επικοινωνίας και λογισμικών συστημάτων καθώς και δίχτυο αμφίδρομης πληροφόρησης και συνεργασίας, στο οποίο συμμετέχει και το εργαστήριο της ICMP, σαφώς παρουσιάζεται να λειτουργεί ομαλά, να αποδίδει και να δημιουργεί αισιοδοξία για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Αριστοτέλους.

Σύμφωνα, πάντα με τον κ. Αριστοτέλους, μέχρι σήμερα η ΔΕΑ έχει κάνει εκταφές λειψάνων που αντιστοιχούν σε 903 άτομα, τα οποία με εξαίρεση μικρού αριθμού αρχαιολογικών οστών και άλλων που δεν κατέστη δυνατή η εξακρίβωσή τους, ανήκουν κατά κύριο λόγο σε αγνοουμένους. Τα 336 εξ αυτών, υπογράμμισε, έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και αναμένεται ότι σύντομα στον επόμενο χρόνο, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι αριθμοί αυτοί θα ξεπεραστούν κατά πολύ.

Εκταφές σε οκτώ περιοχές

Ο Άριστος Αριστοτέλους ανέφερε ότι αυτή την περίοδο διενεργούνται εκσκαφές σε οκτώ περιοχές, σε Κιόνελι, Χαμίτ Μάντρες, Μόρα, Βουνό, Γαλάτεια, Ποταμό του Κάμπου, Αρμενοχώρι και Παλιομέτοχο. Πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα νέες πληροφορίες και στοιχεία για πιθανούς χώρους ταφής, που εισρέουν στο σύστημα που έχει εγκαθιδρυθεί για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, διερευνώνται διεξοδικώς από ειδικό κλιμάκιο ερευνητών, του Γραφείου του Ε/κ εκπροσώπου και με την τεκμηρίωσή τους κατατίθενται στη ΔΕΑ για τις περαιτέρω ενέργειες. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι από τις οκτώ περιοχές στις οποίες γίνονται εκταφές οι έξι είναι στα κατεχόμενα και οι δυο στις ελεύθερες περιοχές. Τα δύο σημεία στις ελεύθερες περιοχές, είπε, αφορούν Τ/κ αγνοούμενους.

Ευχαριστίες στους χορηγούς
Ο κ. Αριστοτέλους, παράλληλα, ευχαρίστησε τους χορηγούς του προγράμματος της ΔΕΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο κύριος αιμοδότης της ανθρωπιστικής αυτής αποστολής. «Αναγνωρίζουμε τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ε.Ε. την περίοδο αυτή, όπως και άλλους αντικειμενικούς περιορισμούς που υπάρχουν ή και εμπόδια που προκύπτουν στην πορεία, αλλά έχω την πεποίθηση ότι με την περαιτέρω διεύρυνση της αρωγής αυτής και με επιμονή στον στόχο της αποστολής μας η επιτυχής αυτή λειτουργία θα γίνει ακόμη πιο αισθητή», είπε