ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Παρατείνεται η αγωνία, ξαφνικά όλα στον "αέρα"

Κύπρος: Παρατείνεται η αγωνία, ξαφνικά όλα στον "αέρα"

Αναβλήθηκε μάλλον για αύριο η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής για έγκριση της συμφωνίας με το Eurogroup, καθώς και η προγραμματισμένη για τις 11 ενημέρωση των βουλευτών από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο με αντικείμενο τη συμφωνία του Εurogroup για τη μείωση των καταθέσεων που έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις και θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί έγινε υπό τον κ. Αναστασιάδη και σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν βαρύ. Ακολούθως, ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στο προεδρικό μέγαρο. Το περιεχόμενο των δύο συναντήσεων αφορούσε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος.

Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που το νομοσχέδιο επκύρωσης της συμφωνίας με το Eurogroup δεν «περάσει» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να αναβληθεί και το διάγγελμα του προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη, παρά τη σχετική προαναγγελία.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι αμφίβολο αν η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από την πλειοψηφία της Βουλής, καθώς υπάρχουν ενστάσεις σε όλα τα κόμματα, σε σχέση με το περιεχόμενο των μέτρων, αλλά και σε σχέση με την σκοπιμότητα της συμφωνίας στο Eurogroup.

Πριν από λίγο έγινε επίσης γνωστό ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη και την Τετάρτη στην Κύπρο. Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι παρατείνεται η αγωνία για την πολιτική και οικονομική κρίση που ταλανίζει τη Μεγαλόνησο ενώ προδιαγράφονται απρόσμενες εξελίξεις.