ΚΥΠΡΟΣ

Ο Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες για το «κούρεμα»

Ο Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες για το «κούρεμα»

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται και πάλι η μάχη για το κούρεμα στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και αρχηγοί των κομμάτων μεταβαίνουν σήμερα στην έδρα της Ε.Ε. για να συζητήσουν στο Eurogroup

Η Τρόικα θεωρεί ως κόκκινη γραμμή το κούρεμα καταθέσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, την τύχη της Λαϊκής θα έχει και η Τράπεζα Κύπρου.

Οι απειλές αυτές οδήγησαν βουλευτές από τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Κυβέρνηση να επαναφέρουν εκ νέου ενώπιον της Βουλής το θέμα. Η Τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα!

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση Κυβέρνησης και κομμάτων και επιχειρείται όπως υπάρξει ένα πιο ομαλό κούρεμα για τους καταθέτες.

Στόχος να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία να υπάρχει ψηλότερο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και σε μικρότερο ποσοστό των υπολοίπων, που έχουν καταθέσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Διατεθειμένοι να στηρίξουν οικονομικά, αλλά και με άλλους τρόπους την Κύπρο είναι εκατομμυριούχοι Κύπριοι που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, καθώς επίσης και η παροικία στην Αγγλία. Αυτό δηλώνει σε εφημερίδα ο γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας, Τόνι Γερολέμου, που δραστηριοποιείται στη Βρετανία. Την ίδια ώρα, διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Κύπρο δίνουν αξιωματούχοι μεγάλων ξένων ομίλων που δραστηριοποιούνται στο νησί.

Διαβάστε επίσης:

Μ. Σαρρής: Στο τραπέζι κούρεμα κοντά στο 25% στην Τράπεζα Κύπρου