ΚΥΠΡΟΣ

Θρίλερ: Κούρεμα 20% στην Κύπρου και 4% στις άλλες τράπεζες!

Θρίλερ: Κούρεμα 20% στην Κύπρου και 4% στις άλλες τράπεζες!

Επιτεύχθηκε συμφωνία με την τρόικα ύστερα από σκληρό παζάρι, ενώ η προσοχή όλων μεταφέρεται στη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο το απόγευμα


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα των δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην επιβολή τέλους 20% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και τέλους 4% για καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυπριακής κυβέρνησης, η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε πως ελπίζει στη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ «πολύ σύντομα».

Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, η οποία οριστικοποιήθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της κρίσιμης συνεδρίασης, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος μάλιστα του πρότεινε να στείλει το αεροσκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τον παραλάβει.

Διαβάστε επίσης:

Οριστικοποιήθηκε το κρίσιμο Eurogroup για την Κύπρο