ΚΥΠΡΟΣ

Κύπριοι προς Ρώσους: Αδέρφια μην μας προδώσετε

Κύπριοι προς Ρώσους: Αδέρφια μην μας προδώσετε

Με δραματικούς τόνους περιγράφει ένας Ρώσος δημοσιογράφος, απεσταλμένος στην Κύπρο, την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Αφροδίτης.

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί Ρώσοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν μαζικά τη Κύπρο καθώς είδαν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες να εξαφανίζονται από το κούρεμα στη Τράπεζα Κύπρου και το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας.

«Στους δρόμους της κυπριακής πρωτεύουσας, οι ενδείξεις ότι η χώρα διασχίζει το κατώφλι της οικονομικής καταστροφής είναι ελάχιστες. Δεν υπάρχει κόσμος να διαμαρτυρηθεί για το καθημερινό δράμα που βιώνει. Οι δρόμοι ερήμωσαν, ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά. Μόνο δημοσιογράφοι από τοπικά τηλεοπτικά κανάλια κυκλοφορούν έξω από το κτίριο της κυπριακής Βουλής», αναφέρει σε άρθρο του ο Ρώσος δημοσιογράφος Алексей Бережков.

«Σημάδι ότι τα πράγματα στο νησί δεν πηγαίνουν καλά, είναι οι επιγραφές σε βενζινάδικα ότι δέχονται και πιστωτικές κάρτες.

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες τεράστιες πινακίδες με την ρωσική σημαία εμφανίστηκαν στους δρόμους της Κύπρου, με την παράκληση «не предайте нас братья» (Αδέλφια μη μας προδώσετε).

Ο Ρώσος δημοσιογράφος επισημαίνει πως «στο σύνολό τους, οι Κύπριοι συζητούν τα προβλήματά τους και κατηγορούν την κυβέρνηση και τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν μιλήσεις έστω για λίγα λεπτά με κάποιον Κύπριο πολίτη, θα καταλάβεις αμέσως το μέγεθος του θυμού που σιγοβράζει μέσα του».

Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' δήλωσε νωρίτερα ότι επρόκειτο να ζητήσει από Ρώσους επιχειρηματίες για να μην φύγουν από την Κύπρο.

Επιβεβαίωσε επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με Ρώσους επιχειρηματίες και τραπεζίτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο νησί.