ΚΥΠΡΟΣ

Δημητριάδης σε FT: Δεν πρόκειται να παραιτηθώ

Δημητριάδης σε FT: Δεν πρόκειται να παραιτηθώ

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, σε συνέντευξή του στους Financial Times δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, καθώς, όπως αναφέρει, δεν θεωρεί πως θα ήταν η σωστή ενέργεια.

Η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρεται σε «πολύμηνη αντιπαράθεση» των κύριων Δημητριάδη και Αναστασιάδη, σημειώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «έχει καταθέσει στο Γενικό Εισαγγελέα στοιχεία για να προετοιμαστεί προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, με σκοπό την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη». Αναφέρεται επίσης πως η κίνηση αυτή προκάλεσε την υπεράσπιση του Κύπριου Κεντρικού τραπεζίτη από τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ.

Η εφημερίδα γράφει πως η «μάχη» επικεντρώνεται στην απόφαση του κ. Δημητριάδη να συνεχιστεί η παροχή ELA στη Λαϊκή το 2012, αν και η τράπεζα στερείτο ήδη αξιόχρεου, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση για την οικονομία.

Όπως αναφέρεται, η συνέντευξη απειλεί να πυροδοτήσει περαιτέρω την ένταση. Ο κ. Δημητριάδης προβλέπει ότι μπορεί να περάσει ακόμα ένας χρόνος πριν αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, υπογραμμίζοντας -κατά το σχόλιο των Financial Times- το παρατεταμένο χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά ενός λειτουργικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στη χώρα.

Κατά το Διοικητή της Κεντρικής, το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα για άρση των περιορισμών έως τον Ιανουάριο είναι «πολύ φιλόδοξο». Όπως εξηγεί, ίσως χρειαστεί ένας χρόνος από τώρα πριν η χώρα πετύχει τους στόχους τραπεζικής αναδιάρθρωσης που είναι το νέο ορόσημο για την άρση των ελέγχων κεφαλαίων.

Ο κ. Δημητριάδης, που είχε παλαιότερα προβλέψει πως μέχρι τώρα οι περιορισμοί θα είχαν αρθεί, όπως υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, επιμένει ότι οι χειρισμοί της Κεντρικής Τράπεζας, σε συνεννόηση με την Τρόικα, ήταν «εξαιρετικοί». Όπως αναφέρει, «η Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε την πρωτοβουλία σε ενέργειες που σταμάτησαν την Κύπρο από το να πέσει στον γκρεμό».

Ο Πανίκος Δημητριάδης προσθέτει επίσης ότι «η νέα Αρχή που ασχολείται με τις τράπεζες που έχουν καταρρεύσει είναι δυσλειτουργική και γραφειοκρατική».

Δηλώνει επίσης ότι η αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου προχωρά σύμφωνα με το σχεδιασμό. Αναφέρει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 είναι τώρα περίπου στο 12,5% και θα παραμείνει πάνω από το 9% καθ’ όλη την τριετία της αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Ο κ. Δημητριάδης δηλώνει τέλος ότι η Κεντρική Τράπεζα υιοθέτησε συμπαγή στάση στη μακρόσυρτη διαδικασία κουρέματος των καταθέσεων. «Έχουμε υπερασπιστεί εκατοντάδες υποθέσεις σε περιφερειακά δικαστήρια και δεν έχουμε χάσει καμία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ ikypros