ΚΥΠΡΟΣ

Γραπτή κατάθεση από τον Πανίκο Δημητριάδη

Γραπτή κατάθεση από τον Πανίκο Δημητριάδη

Γραπτή κατάθεση και από τον ίδιο το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη θα ληφθεί στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που ξεκίνησε μετά από οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας, για διερεύνηση ενδεχόμενων αδικημάτων σε θέματα που αφορούν στην Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης.

Ηδη σήμερα έγινε επίσκεψη της ομάδας των ανακριτών στην Κεντρική Τράπεζα, και όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, οι οδηγίες που υπάρχουν είναι να ολοκληρωθεί η έρευνα το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, όπως ανέφερε, δεν μπορεί να πει σε πόσο διάστημα θα ολοκληρωθεί η έρευνα, αφού αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία των εξετάσεων.

Πρόκειται για ποινική έρευνα για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχουν διαπραχθεί οποιαδήποτε ποινικά αδικήματα και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ληφθούν γραπτές καταθέσεις από οποιοδήποτε πρόσωπο ή πρόσωπα κριθεί σκόπιμο να ληφθούν, ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Είπε ακόμη πως «θα εξεταστούν οποιαδήποτε έγγραφα, θα παραληφθούν για το σκοπό αυτό, και ίσως στο πλαίσιο αυτής της έρευνας να ληφθούν και κάποιες επιπρόσθετες καταθέσεις από άλλα πρόσωπα».

Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε πως μετά την επιστολή και τις οδηγίες που είχαν διαβιβαστεί χθες στον Αρχηγό της Αστυνομίας από τη Νομική Υπηρεσία έγινε χθες μια σύσκεψη και ορίστηκε ανακριτική ομάδα με επικεφαλής αξιωματικό από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Αρχηγείου για διερεύνηση της υπόθεσης.

«Καθορίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές και σήμερα έγινε επίσκεψη της ομάδας των ανακριτών στην Κεντρική Τράπεζα», πρόσθεσε.

Σημειώνοντας πως «είμαστε στην αρχή των εξετάσεων», ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε πως «ανάλογα με το τί θα έχουμε ενώπιον μας θα προχωρούν και οι έρευνες. Και εκεί που θα χρειαστούν οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή οδηγίες - αν προκύψει κάτι το οποίο θα θεωρηθεί σημαντικό - ή και διευκρίνιση, θα αποταθούμε στη Νομική Υπηρεσία που έχει δώσει τις οδηγίες για να συζητηθεί το θέμα».

Ερωτηθείς αν θα ληφθεί κατάθεση και από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Αγγελίδης είπε πως μεταξύ των άλλων προσώπων ή και λειτουργών θα ληφθεί και γραπτή κατάθεση από τον ίδιο το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

«Όλες οι καταθέσεις θα αξιολογηθούν, έτσι ώστε ανάλογα με το τί θα έχουμε να προχωρούμε και στη λήψη άλλων καταθέσεων ή στη διενέργεια και άλλων ανακρίσεων για να ολοκληρώνεται η κάθε εξέταση, έτσι ώστε να προχωρούμε και να έχουμε μπροστά μας εικόνα και να προχωρούν και οι έρευνες», πρόσθεσε.

Είπε πως οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έρευνα.

Ανέφερε πως δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να αναφέρει χρονικό περιθώριο, αν θα είναι ένα μήνα ή περισσότερο, για παράδειγμα, γιατί «και με το τι θα έχουμε ενώπιον μας είναι και πώς θα προχωρούν οι έρευνες».

«Οι οδηγίες είναι το συντομότερο δυνατόν να διερευνηθεί (η υπόθεση). Πρόκειται για έναν σοβαρό θέμα και το χειριζόμαστε σαν τέτοιο με κάθε προσοχή. Το κάθε τι θα εξεταστεί στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, για να μπορέσει η Νομική Υπηρεσία, ολοκληρώνοντας αυτή την έρευνα, ή σε οποιοδήποτε στάδιο κριθεί σκόπιμο, να έχει μπροστά της μιαν εικόνα για το θέμα, με βάση τις οδηγίες που έχουν δώσει», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι μεγάλος ο φόρτος εργασίας και ο όγκος του υλικού που θα εξεταστεί, ο κ. Αγγελίδης είπε πως εξαρτάται από την πορεία την ερευνών. Με τις καταθέσεις που θα ληφθούν και από τις ανακρίσεις ίσως προκύψουν και κάποιες επιπρόσθετες ανακρίσεις, επεσήμανε.

Σημείωσε πως προκαταρκτικά μπορεί να πει ότι υπάρχει αρκετό ανακριτικό έργο που πρέπει να γίνει. «Δεν μπορώ να το καθορίσω πόσο μεγάλο είναι γιατί είμαστε στην αρχή, αλλά το σημαντικό είναι ότι θα καλύψουμε όλα αυτά που προκύπτουν, στα πλαίσια αυτής της ποινικής έρευνας, και ανάλογα με το τί θα έχουμε ενώπιον μας θα προχωρούν και οι έρευνες».