ΚΥΠΡΟΣ

Economist: «Σχέδιο Ομπάμα» και «συνομοσπονδία» στην Κύπρο

Economist:  «Σχέδιο Ομπάμα» και «συνομοσπονδία» στην Κύπρο

Στις εξελίξεις στην Κύπρο με τίτλο «Μία αχτίδα ελπίδας», το βρετανικό περιοδικό Economist , σχολιάζει ότι οι νέες συνομιλίες άρχισαν «μετά από χρόνια κωλυσιεργίας από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων ηγετών.

«Οι Ελληνοκύπριοι ήταν προθυμότεροι να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά να τερματίσουν τη 40ετή διαίρεση του νησιού» γράφει ο συντάκτης.

Τώρα διατυπώνεται το ερώτημα κατά πόσο αυτή τη φορά μπορούν να επιλυθούν δύσκολα θέματα όπως το περιουσιακό και η ασφάλεια. Ωστόσο, σχολιάζεται πως είναι υποβοηθητική η ανάμιξη των Αμερικανών. Μάλιστα, όπως γράφει ο Economist, ο «οδικός χάρτης» για τις νέες συνομιλίες είναι ήδη γνωστός στη Λευκωσία ως «σχέδιο Ομπάμα».

Αναφέρεται επίσης ότι με το ΑΚΕΛ στο πλευρό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ μπορούν να κερδίσουν ένα δημοψήφισμα επί του "σχεδίου Ομπάμα".

ΑΟΖ

Οι έρευνες στην ΑΟΖ

Αναφερόμενο στην ανεύρεση υδρογονανθράκων, ο συντάκτης αναφέρει ότι θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για να κτιστεί μια ενεργειακή συνεργασία στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Τουρκία. «Ο ευκολότερος τρόπος να μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην διψασμένη από ενέργεια Ευρώπη θα ήταν ένας αγωγός προς την Τουρκία.

(Το ε/κ σχέδιο για να κτιστεί τερματικό στην Κύπρο και αγωγός στην Κρήτη την Ελλάδα και την Ιταλία κρίνεται ως ακριβό και μη πρακτικό).

«Η συνεργασία θα μπορούσε να μειώσει την αστάθεια στην προβληματική περιοχή», επισημαίνει.

Αναφερόμενο στην ανεύρεση υδρογονανθράκων, το κείμενο αναφέρει ότι θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για να κτιστεί μια ενεργειακή συνεργασία στην οποία θα περιλαμβάνεται και η Τουρκία.

Απόδοση ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Οι κυπριακές πηγές ενέργειας στο «στόχαστρο» των Τούρκων