ΚΥΠΡΟΣ

Το Κυπριακό συζητά στην Τουρκία Αμερικανός αξιωματούχος

Το Κυπριακό συζητά στην Τουρκία Αμερικανός αξιωματούχος

Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στην Τουρκία ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ουίλιαμ Μπερνς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του State Department, ο κ. Μπερνς θα επισκεφθεί σήμερα την Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κίεβο της Ουκρανίας, από τις 25 έως τις 26 Φεβρουαρίου. Όπως σημειώνεται, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου, για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα διμερών και περιφερειακών ζητημάτων, στα οποία η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τακτική επαφή, όπως η κρίση στη Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού με «ταχείς ρυθμούς».

ammoxwstos

Σε πρώτη φάση, σχεδιάζεται η προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο, με έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου και σε μια «παράλληλη πορεία» με τις συνομιλίες για συνολική λύση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα της Αμμοχώστου θα είναι διασυνδεδεμένο με άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο από πλευράς Τουρκίας να επιδιωχθεί η διασύνδεσή του και με το φυσικό αέριο.

Διαβάστε επίσης:

Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Ρώσου Πρέσβη

Λάβρος ο Καμμένος από την Κύπρο για την κοινή διακήρυξη

Για το Κυπριακό συνομίλησαν τηλεφωνικά Ομπάμα-Ερντογάν