ΚΥΠΡΟΣ

Σε νέο χαμηλό τετραετίας η απόδοση του κυπριακού ομολόγου

Σε νέο χαμηλό τετραετίας η απόδοση του κυπριακού ομολόγου

Σε νέο ιστορικό χαμηλό τετραετίας υποχώρησε χθες η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου, στον απόηχο της απόφασης της ΕΚΤ για την έναρξη προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω του οποίου θα προβεί σε αγορές καλυμμένων ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου λήξης 2020, κατέγραψε κατά το χθεσινό κλείσιμο των αγορών νέα υποχώρηση, φτάνοντας στο 4,50% από το 4,54% την Παρασκευή, που αποτελεί νέο χαμηλό των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Η χαμηλότερη απόδοση του κυπριακού 10ετούς των τελευταίων χρόνων καταγράφηκε στις 16 Αυγούστου το 2010, όταν υποχώρησε στο 3,81%.

Πτωτικά κινείται και η απόδοση του νέου 5ετους ομολόγου λήξης του 2019, το οποίο υποχώρησε στο 4,36% από 4,45% που ήταν την Παρασκευή διατηρώντας έτσι την απόδοσή του σε χαμηλότερο επίπεδο από το 4,85% (κουπόνι 4,75%), απόδοση που καθορίστηκε κατά τη έκδοσή του στις 18 Ιουνίου.

Έτσι, η διαφορά στην απόδοση μεταξύ του 10ετούς κυπριακού ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου (spread), που αποτελεί σημείο αναφοράς, μειώθηκε στις 355 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του γερμανικού μπαντ υποχώρησε ελαφρώς την Δευτέρα στο 0,95%, ενώ αντίθετα η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού ομολόγου αυξήθηκε ελαφρώς στο 1,28%, κάτι που ισχύει και για το 10ετές ομόλογο της Ιταλίας, η απόδοση του οποίου διαμορφώθηκε στο 2,29% (από 2,25%). Τέλος το 10ετές ομόλογο της Ισπανίας διαμορφώθηκε στο 2,03%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 5,47%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 5ετούς υποχώρησε στο 3,81%

Η απόδοση του 10ετούς κυπριακού ομολόγου κατέγραψε ιστορικό υψηλό στις 14 Ιουνίου του 2012, αγγίζοντας το 16,47% για να αρχίσει να υποχωρεί στη συνέχεια, όταν η Κύπρος υπέβαλε αίτηση για οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το κόστος δανεισμού της Κύπρου εκτινάχθηκε εκ νέου το Μάρτιο του 2013, καθώς η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών σε σχέση με τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ

Διαβάστε επίσης

Στον αέρα το πρόγραμμα και η επόμενη δόση