ΚΥΠΡΟΣ

Στον αέρα το πρόγραμμα και η επόμενη δόση

Στον αέρα το πρόγραμμα και η επόμενη δόση

Αύριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει η στάση που θα κρατήσει η Κυβέρνηση σε ότι αφορά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μετά την εξέλιξη που αφήνει την Κύπρο εκτός της συζήτησης του Eurogroup το οποίο θα έδινε το πράσινο φως για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του προγράμματος στήριξης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπαθεί μέσω επαφών που έχει με ευρωπαίους αξιωματούχους, να σπάσει το αδιέξοδο, ωστόσο αυτό που προκύπτει μέχρι στιγμής, είναι ότι οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή, δεν είναι συμβατoί με τις υποχρεώσεις μας.

Το πρωί, ο Υπουργός Οικονομικών, εξήγησε ότι από τη στιγμή που το θέμα της Κύπρου δεν θα συζητηθεί στη σύνοδο εργασίας του Eurogroup, ουσιαστικά δεν θα κατατεθεί ούτε στο ίδιο το Eurogroup. Αυτή είναι και η πρώτη αντίδραση της τρόικας μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, επιβεβαίωσε στο SigmaLive ο Υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι πλέον η επόμενη δόση βρίσκεται στον αέρα καθώς και το ίδιο το πρόγραμμα, κάτι το οποίο ανησυχεί έντονα την Κυβέρνηση περισσότερο λόγω των συνεπειών που μπορεί να προκαλέσει ενόψει των στρες τεστ των τραπεζών, αλλά και ενδεχόμενες υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση αναμένει και την απάντηση της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία ανέλαβε τον νομοτεχνικό έλεγχο των νόμων που ψήφισε η Βουλή, κάτι που θα ξεκαθαρίσει μέχρι αύριο.

Παράλληλα η Κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση, αφού από τη μια τα κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούν με έντονη αντίδραση σε περίπτωση αναπομπής των νόμων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την άλλη η τρόικα θεωρεί ότι τα πρόσθετα νομοσχέδια αλλοιώνουν την φιλοσοφία του κύριου νομοσχεδίου των εκποιήσεων.

Η κυβέρνηση, δήλωσε στο Ράδιο Πρώτο ο Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την τρόικα και ο ίδιος ο Πρόεδρος εμπλέκεται στις προσπάθειες για να δούμε πώς μπορεί να βρεθεί διέξοδος σε ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο. Καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Διαβάστε επίσης

Eurogroup: Εκτός ατζέντας η Κύπρος