ΚΥΠΡΟΣ

Γ. Ομήρου: «Ξαναζεσταμένο φαγητό η πρόταση Τσαβούσογλου»

Γ. Ομήρου: «Ξαναζεσταμένο φαγητό η πρόταση Τσαβούσογλου»

Δεν είδε με καλό μάτι την πρόταση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου για επίσκεψη στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη μετά την επιστροφή του τελευταίου από τις ΗΠΑ, ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου.

Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε την πρόταση «Ξαναζεσταμένο φαγητό» και την απέρριψε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι αποσκοπεί στην δημιουργία εικόνας δύο οντοτήτων στην Κύπρο και «στην εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων».

Ο κύριος Ομήρου επέκρινε την Τουρκία ότι αποπειράται να οδηγήσει το Κυπριακό σε λογική διαφοράς μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παραβίασης ρητών κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι πρέπει να διευκρινιστεί τί έχει λεχθεί μεταξύ του κυρίου Τσαβούσογλου, του κυρίου Βενιζέλου και του προέδρου Αναστασιάδη, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Υπέδειξε ότι ο Ντερβίς Έρογλου ή κάποιοι άλλοι, παρενέβησαν προς την πλευρά της Τουρκίας για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουν ενέργειες, που θα σημαίνουν αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν οδηγούν πουθενά, ενώ τόνισε ότι «με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν πρόκειται να έχουν αίσιο τέλος οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Σχετικές ειδήσεις