ΚΥΠΡΟΣ

Μειωμένος ο προϋπολογισμός του Ταμείου τ/κ περιουσιών

Μειωμένος ο προϋπολογισμός του Ταμείου τ/κ περιουσιών

Μειωμένος κατά €0,69 εκατομμύρια σε ό,τι αφορά τα έσοδα και €0,815 εκατομμύρια σε ό,τι αφορά τις δαπάνες είναι για το 2015 ο προϋπολογισμός του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ο οποίος συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, μέσα από τη συζήτηση, διαφάνηκε σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, ότι υπάρχει μείωση των δαπανών για επιδιόρθωση και συντήρηση τ/κ μνημείων αλλά και σε ό,τι αφορά την αντιμισθία του προσωπικού με δεδομένο ότι έχει περιοριστεί ο αριθμός του προσωπικού που αξιοποιείται από άλλες υπηρεσίες για επιδιόρθωση και συντήρηση τ/κ περιουσιών.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συζήτησης, συζητήθηκε το θέμα του ενοικίου το οποίο καταβάλλεται για τ/κ περιουσίες, αναφέροντας ότι θα πρέπει η ρύθμιση για αυτόματη αύξηση του ενοικίου κατά 7% κάθε δύο χρόνια, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να διαγραφεί λόγω και της παρούσας κατάστασης στην οικονομία με τις τιμές των ενοικίων να παρουσιάζουν πτώση.

«Δεν είναι απλά η συνεχόμενη αύξηση αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί χρήστες των υποστατικών αυτών δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της μείωσης του κύκλου εργασιών τους και έχουν συσσωρευμένα χρέη από ενοίκια» εξήγησε.

Ανέφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας συζητήθηκε επίσης το θέμα των πιστοποιητικών μίσθωσης και της ανάγκης ολοκλήρωσης της διαδικασίας παραχώρησης των εν λόγω πιστοποιητικών σε όσους έχουν κατοικίες χτισμένες σε τ/κ γη αλλά και το θέμα της φερεγγυότητας των πιστοποιητικών μίσθωσης.

Όπως είπε, από τη στιγμή που σήμερα οι συνεργατικές εταιρείες βρίσκονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα μπορούσε να γίνει μια ρύθμιση έτσι ώστε ο κόσμος που έχει πιστοποιητικά μίσθωσης να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα και να μην οδηγείται στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας των κατεχομένων.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ακολούθως πως στο πλαίσιο της συνεδρίας το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε σε σχέση με αλλαγές τις οποίες προτίθεται να προωθήσει ο Υπουργός Εσωτερικών σε σχέση με τη σύσταση των επιτροπών που διαχειρίζονται τ/κ κλήρους, επαγγελματικά υποστατικά και κατοικίες.

«Ο κ. Υπουργός έχει αποφασίσει ότι θα προβεί σε αλλαγές προσώπων που αφορούν εκπροσώπους των οργανώσεων και των κομμάτων και που είναι μέλη αυτών των επιτροπών. Ενημερωθήκαμε ότι αυτή η πρόνοια προχωρεί και έχουν ενημερωθεί οι οργανώσεις αυτές για να υποδείξουν νέους εκπροσώπους με ότι αυτό συνεπάγεται» δήλωσε.

Δήλωσε τέλος ότι όπως προέκυψε από τη συζήτηση φαίνεται ότι έχει τερματιστεί η πρακτική για αγορά, εκεί όπου υπήρχε η δυνατότητα, τ/κ περιουσιών στις οποίες είναι χτισμένοι προσφυγικοί συνοικισμοί, πρακτική η οποία στόχευε στο να παραχωρούνται τίτλοι ιδιοκτησίας στους δικαιούχους. Όπως ανέφερε, θα πρέπει να επαναξιολογηθεί αυτή η πρακτική έτσι ώστε να μην παραχωρούνται πιστοποιητικά μίσθωσης αλλά τίτλοι ιδιοκτησίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι οι κύριες δαπάνες από τον προϋπολογισμό του Ταμείου τ/κ περιουσιών πρέπει να διοχετευθούν στις επιδιορθώσεις των τ/κ κατοικιών που βρίσκονται σε κακή κατάσταση με πολλές από αυτές να παρουσιάζουν προβλήματα στατικής επάρκειας.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε επίσης ότι είναι αδύνατο να συμβάλουμε στη μείωση των προσφυγών στην παράνομη επιτροπή των κατεχομένων και χωρίς τη σύγκριση της χρήσης τ/κ με την κατεχόμενη περιουσία δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας.

Κατά τον κ. Χατζηγιάννη η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών ήταν σύμμαχος της πολιτικής της Τουρκίας.

Αφού εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών ότι οι χώροι επαγγελματικής δραστηριότητας που είναι ανενεργοί θα ανακτηθούν για να παραχωρηθούν σε πρόσφυγες με κατεχόμενη περιουσία, είπε ότι οι πρόσφυγες που διαμένουν σε τ/κ κατοικίες είναι οι πλέον αδικημένοι.

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι πρέπει να αφαιρείται από το αγοραίο ενοίκιο που καλείται να πληρώσει ο πρόσφυγας για την τ/κ περιουσία που του παραχωρήθηκε ποσό ανάλογο με την απώλεια χρήσης της κατεχόμενης περιουσίας του.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις