ΚΥΠΡΟΣ

ΔΕΑ: Βοήθεια από τους Βρετανούς και Ομογενείς για το θέμα των αγνοουμένων

ΔΕΑ: Βοήθεια από τους Βρετανούς και Ομογενείς για το θέμα των αγνοουμένων

Έκκληση για άσκηση πίεσης προς την Τουρκία ώστε να συνεργαστεί και να παραδώσει στη ΔΕΑ όλα τα στοιχεία που διαθέτει, ώστε το φλέγον αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, απηύθυνε προς την αντιπροσωπεία της Ομάδας Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου (ΣΦΚ) του Ηνωμένου Βασιλείου, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά.

Η έκκληση απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Ομάδας Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου (ΣΦΚ) του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βουλή, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ενημέρωσε, επίσης, την αντιπροσωπεία για τις τουρκικές προσπάθειες συγκάλυψης των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην Κύπρο κατά και μετά την εισβολή του 1974, με τη μετατόπιση οστών από ένα σημείο σε άλλο, στοχεύοντας στην εξαφάνιση στοιχείων για την ύπαρξη ομαδικών τάφων και συνεπώς την ενοχή της Τουρκίας για τα εν λόγω εγκλήματα πολέμου.

Της πολυμελούς αντιπροσωπείας ηγείται ο βουλευτής David Burrowes , και σ’ αυτή μετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Matthew Offord, Byron Davies, Martin Vickers, Chris Pincher, David Amess και κα Sheryll Murray. Από πλευράς Βουλής των Αντιπροσώπων, στη συνάντηση συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων, Κυριάκος Χατζηγιάννη, Χριστάκης Τζιοβάνης και Σοφοκλής Φυττής.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία, η κ. Κουκουμά εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για την πραγματοποίηση της συνάντησης, ως ευκαιρία για ενημέρωση της αντιπροσωπείας για ορισμένες από τις πλέον σημαντικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος με ανθρωπιστική κυρίως διάσταση.

Η κ. Κουκουμά αναφέρθηκε συνοπτικά στις κύριες αρμοδιότητες της Επιτροπής που αφορούν, μεταξύ άλλων, θέματα που σχετίζονται με τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τις συνθήκες διαβίωσης και στέγασης των προσφύγων, των εγκλωβισμένων και των παθόντων, τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, την εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και τη λειτουργία του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Ο κ. Burrowes ευχαρίστησε εκ μέρους της αντιπροσωπείας για την ενδελεχή ενημέρωση και εξέφρασε τη στήριξη της αντιπροσωπείας στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά και την πρόθεσή της να παρέχει όποια στήριξη μπορεί σε θέματα που άπτονται του έργου της Επιτροπής. Ο κ. Burrowes αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο της ΔΕΑ, το οποίο χαρακτήρισε ως εξαιρετικό παράδειγμα δικοινοτικής συνεργασίας για την επίλυση ενός κατεξοχήν ανθρωπιστικού ζητήματος.

Η Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την οικονομική στήριξη που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στη ΔΕΑ, σημειώνοντας παράλληλα πως η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση μπορεί να αποφέρει ουσιαστική βελτίωση στη λειτουργία της Διερευνητικής Επιτροπής και κατ’ επέκταση να μειώσει αισθητά το χρονικό διάστημα που απαιτείται για επεξεργασία και ταυτοποίηση των ευρημάτων.

Οι Κύπριοι και Βρετανοί βουλευτές συζήτησαν εκτενώς το ζήτημα των εγκλωβισμένων. Η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία για τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι εγκλωβισμένοι, με τη συνεχιζόμενη παραβίαση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων. Η αντιπροσωπεία των ΣΦΚ εξέφρασε αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Σχετικές ειδήσεις