ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Η Μόρφου αιτία κατάρρευσης των συνομιλιών

Κυπριακό: Η Μόρφου αιτία κατάρρευσης των συνομιλιών

Η στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στον αριθμό προσφύγων, αλλά και η περιοχή της Μόρφου, ήταν αιτία του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η δυστοκία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο να υπάρξει προσέγγιση με την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, λόγω του ότι η αποτύπωσή του αριθμού αυτού σε χάρτη θα σήμαινε συμπερίληψη της Μόρφου στην ε/κ συνιστώσα πολιτεία.

Στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς όπως διαφάνηκε είναι η διασύνδεση του εδαφικού με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων... Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Οι συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, «κατέρρευσαν» το βράδυ της Δευτέρας (22/11).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο απεσταλμένος του «Φιλελεύθερου» στο Μον Πελεράν, δεν υπήρξε συμφωνία στα κριτήρια που αφορούν στο ποσοστό εδάφους των συνιστωσών πολιτειών, ώστε αυτά να μπορούσαν να αποτυπωθούν σε χάρτη, ούτε στον αριθμό επιστροφής προσφύγων και στο ποσοστό ακτογραμμής.

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν

«Ο ελληνοκύπριος ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης και το τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακντζί συμμετείχαν σε σοβαρές και συνεχείς διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μοντ Πελεράν.

Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν οι αναγκαίες περαιτέρω συγκλίσεις σχετικά με τα κριτήρια για την εδαφική αναπροσαρμογή, που θα ανοίξει το δρόμο για την τελευταία φάση των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να βρεθεί τρόπος αυτή να οδηγηθεί προς τα εμπρός.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG), ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα μεταφέρει τις εξελίξεις αυτές την προσοχή του Γενικού Γραμματέα».

Δεν υπήρξε συμφωνία στο εδαφικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό του στο Twitter, ανέφερε: «Δυστυχώς δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού...»

Η αρνητική κατάληξη της όλης προσπάθειας στο Μον Πελεράν διεφάνη από νωρίς το βράδυ και συγκεκριμένα λίγο μετά την πρώτη απογευματινή συνάντηση των δύο ηγετών. Η συνάντηση άρχισε στις 18:40 ώρα Ελβετίας (19:40 ώρα Κύπρου) με 40 επτά καθυστέρηση. Διεκόπη μετά από περίπου μιάμιση ώρα και οι ηγέτες μετείχαν σε κοινό δείπνο.

Στη συνέχεια, κι ενώ ήταν προγραμματισμένο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 22:00 ώρα Ελβετίας, (03:00 ώρα Ελλάδος), ο Μουσταφά Ακιντζί ζήτησε συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Στη συνέχεια, ο κ. Άιντα ζήτησε και είδε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του αξιωματούχου του ΟΗΕ, οι δύο ηγέτες επανήρχισαν λίγο μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος τις συζητήσεις οι οποίες λίγο μετά τις 01:00 τα ξημερώματα οδηγήθηκαν τελικά σε αδιέξοδο.

Σχετικές ειδήσεις