ΚΥΠΡΟΣ

Θλίψη: Πέθανε ο καθηγητής Πάνος Πασιαρδής

Θλίψη: Πέθανε ο καθηγητής Πάνος Πασιαρδής

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα θρηνούν για την απώλεια του ομότιμου καθηγητή Οικονομικών Πάνου Πασιαρδή.

Ως ένδειξη πένθους οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου θα κυματίζουν μεσίστιες έως και την τέλεση της κηδείας του, αύριο το απόγευμα, ως ένδειξη πένθους.

Ο Πάνος Πασιαρδής γεννήθηκε το 1949. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το διδακτορικό του το 1979 από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Birkbeck College). Εργάστηκε στο διεθνούς φήμης Institute for Fiscal Studies και δίδαξε στο City University (UK) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1991. Ο καθηγητής Πασιαρδής διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών στα αρχικά στάδια ίδρυσής του, με καταλυτική συνεισφορά στο διδακτικό, διοικητικό και ερευνητικό έργο. Διετέλεσε πρόεδρος των Συγκλητικών Επιτροπών Οικονομικών και Έρευνας και είχε σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση του Τμήματος Οικονομικών και γενικότερα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το 2002, με δική του πρωτοβουλία, ιδρύθηκε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, του οποίου ήταν διευθυντής, έως την αφυπηρέτησή του, στις 31 Αυγούστου 2016.

Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται σε θέματα ανάλυσης της συμπεριφοράς του καταναλωτή, ανάλυσης ευημερίας, φορολογίας και κοινωνικών παροχών και γενικότερα σε θέματα δημοσίων οικονομικών και εφαρμοσμένης οικονομετρίας. Η άριστη επιστημονική προσφορά του περιλαμβάνει βιβλία και πολλά άρθρα, που έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως: American Economic Review, International Economic Review, Journal of Public Economics, The Review of Economics and Statistics, The Economic Journal κ.ά. Παράλληλα, δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών σε θέματα της κυπριακής οικονομίας, που είχαν εκτενή κάλυψη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, απετέλεσαν σημείο αναφοράς στη δημόσια συζήτηση και είχαν επιρροή στη διαμόρφωση κοινωνικοοικονομικής πολιτικής.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ξεχωριστή προσωπικότητα. «Πράος και ανθρώπινος, ένας καταξιωμένος επιστήμονας με βαθιά μόρφωση, καλλιέργεια και αίσθηση του ρόλου του» επεσήμανε.

Σε γραπτή ανακοίνωση τους, το Τμήμα Οικονομικών και το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για την απώλεια του καθηγητή Πάνου Πασιαρδή, εξαίρουν το εύρος της προσφοράς του στην έρευνα, στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία και σημειώνουν ότι η επιστημονική κοινότητα της Κύπρου είναι τώρα φτωχότερη.

«Μέσα από το έργο του στο Τμήμα Οικονομικών και στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών έχει μεταλαμπαδεύσει το αστείρευτο και πολύπλευρο ενδιαφέρον για την έρευνα σε συναδέλφους, ερευνητές και φοιτητές. Αξιοσημείωτη είναι η συνεισφορά του σε θέματα ανάλυσης καταναλωτικής ζήτησης, ευημερίας και δημοσίων οικονομικών. Πρωτοστάτησε στη θεμελίωση της ποσοτικής διερεύνησης πτυχών της κυπριακής οικονομίας που είχε ως αποτέλεσμα την εξαγωγή συμπερασμάτων κοινωνικοοικονομικής πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις