ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ξεμένει από ελαιόλαδο η Ευρώπη – Στα ύψη τιμή του «πράσινου χρυσού»

Ξεμένει από ελαιόλαδο η Ευρώπη – Στα ύψη τιμή του «πράσινου χρυσού»
Pexels

Eλαιόλαδο: Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς, λιγότερο από την περσινή συγκομιδή και πολύ χαμηλότερη από την παγκόσμια ζήτηση περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες άνω των 40 βαθμών που έπληξαν την παραγωγή στην Ισπανία.

Η Ευρώπη έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα ελαιολάδου και είναι θέμα χρόνου να βρεθεί αντιμέτωπη με ελλείψεις, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν τη συγκομιδή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο ανέφερε πως είναι αναγκασμένη να εισάγει προμήθειες από τη Νότια Αμερική για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
«Σήμερα είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσει κανείς ελαιόλαδο. Είναι sold out», δήλωσε ο Walter Zanre, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού βραχίονα του Filippo Berio.

Όπως προσέθεσε η εταιρεία έχει ακόμα απόθεμα για να καλύψει τις απαιτήσεις παράδοσης, αλλά αναγκάστηκε να εισάγει ελαιόλαδο από τη Χιλή για να καλύψει το κενό μέχρι να ξεκινήσει η φετινή συγκομιδή, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο, καθώς οι προμήθειες χονδρικής εξαντλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται γύρω από τη Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την Ισπανία να παράγει μόνο το ήμισυ της παγκόσμιας προμήθειας ελαιολάδου, αλλά οι πυρκαγιές και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έχουν επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις ελαιοκαλλιέργειες.

Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς, λιγότερο από την περσινή συγκομιδή και πολύ χαμηλότερη από την παγκόσμια ζήτηση περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων, μετά την ξηρασία και τους καύσωνες άνω των 40 βαθμών που έπληξαν την παραγωγή στην Ισπανία.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία Τουρκία αλλά και στο Μαρόκο δημιουργούν περαιτέρω ανησυχίες για τις προοπτικές τα αγοράς ελαιολάδου.

Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη από αυτές των προηγούμενων ετών, με την Ισπανία να αναμένεται να παράγει 750.000 τόνους, περισσότερους από τους 660.00 που παρήχθησαν στην κακή συγκομιδή του περασμένου έτους, αλλά πολύ λιγότερο από τους 1,3 εκατ. τόνους περίπου που παρήγαγε τα προηγούμενα χρόνια.
«Έχουμε επιβαρυνθεί με άλλη μια δύσκολη χρονιά», δήλωσε ο Walter Zanre, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού βραχίονα του Filippo Berio.

«Κατά τη διάρκεια της αρχής του καλοκαιριού πιστεύαμε ότι τα πράγματα μπορεί να βελτιωθούν, αλλά όσο προχωρούσε το καλοκαίρι τα πράγματα χειροτέρεψαν».

Οι αγρότες λένε ότι τα εισοδήματά τους έχουν πληγεί καθώς οι μειωμένες καλλιέργειες συνδυάζονται με το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και εργασίας.

Ο Rafa Guzmán, ένας ελαιοκαλλιεργητής στο Jaén, το λίκνο της ελαιοπαραγωγής της Ισπανίας, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως τοπικός επικεφαλής της Asaja, της μεγαλύτερης αγροτικής ένωσης της Ισπανίας, ανέφερε ότι ορισμένοι αγρότες αντιμετωπίζουν οικονομική καταστροφή καθώς οι συνθήκες ξηρασίας συνέχιζαν να τους επηρεάζουν.

«Η συγκομιδή εδώ είναι μειωμένη κατά 70-80%. Υπάρχουν κάποιοι καλλιεργητές που δεν έχουν ούτε ένα κιλό ελιές. Ακόμα κι αν το ελαιόλαδο πωλείται για 8 ευρώ το μπουκάλι, αυτό δεν είναι αρκετό για να στηρίξει κάποιους αγρότες», επεσήμανε.
Αναφορικά με την Ελλάδα αναμένεται να παράγει μόνο 200.000 τόνους φέτος, ένα τρίτο λιγότερο λόγω της υπερβολικής ζέστης και της παρατεταμένης ξηρασίας.

Οι φόβοι για ελλείψεις στο ελαιόλαδο έχουν εκτοξεύσει τις τιμές χονδρικής. Το κόστος του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία σκαρφάλωσε στα 8,45 ευρώ ανά κιλό αυτόν τον μήνα, υπερδιπλάσια από την τιμή του περασμένου έτους και στο υψηλότερο σημείο που καταγράφηκε ποτέ με βάση τα δεδομένα τιμών για περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτό προκάλεσε αύξηση 47% στις τιμές λιανικής στα μεγάλα σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με αναλυτές της Assosia.

Οι αναλυτές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου πως η κατάσταση θα χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια για την αγορά ελαιολάδου, καθώς η κλιματική κρίση θα συνεχίζει να προκαλεί ξηρασίες

Σχετικές ειδήσεις