ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί θεωρείται φυσιολογική η αυξημένη τιμή στο ελαιόλαδο – Μάχη κατά της αισχροκέρδειας

Γιατί θεωρείται φυσιολογική η αυξημένη τιμή στο ελαιόλαδο – Μάχη κατά της αισχροκέρδειας
Pixabay

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, εξήγησε ότι η μάχη κατά της αισχροκέρδειας έχει ενταθεί από πλευράς της κυβέρνησης, ενώ έδωσε απαντήσεις για τη ραγδαία αύξηση των τιμών σε ελαιόλαδο, λαχανικά και φρούτα.

Αμείλικτη σε θέματα αισχροκέρδειας θα είναι η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. Ο κ. Σκρέκας μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», όπου μεταξ΄υάλλων σημείωσε πως «απαιτούμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα. Δεν γίνονται τώρα οι έλεγχοι. Το 2021 και 2022 αυξήθηκε το ρεύμα και οι πρώτες ύλες και αυξήθηκαν οι τιμές. Τώρα που μειώνονται τα κόστη στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες, τώρα είναι που μπορούμε να βρούμε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και κρούσματα “πληθωρισμού της απληστίας”».

Μία από τις βασικές ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Σκρέκα, αφορούσε την τιμή του ελαιόλαδου και το γεγονός ότι αναμένεται να φτάσει στα 15 ευρώ ανά λίτρο. «Η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολείται με την τιμή του ελαιόλαδου. Εταιρείες ισπανικές, ιταλικές και άλλες που τυποποιούν ελαιόλαδο, αγοράζουν με χοντρική τιμή στα 9 ευρώ, από όπου βρουν λάδι, αγοράζουν με 9 ευρώ από τον παραγωγό ή το ελαιοτριβείο. Η λιανική τιμή είναι στα 11 και 12 ευρώ, που σημαίνει ότι η υψηλή τιμή δεν έχει περάσει στο ράφι. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Να προσδιορίσουμε και να αλλάξουμε τις τιμές παγκοσμίως του ελαιολάδου; Αδύνατον!».

«Στον παραγωγό δεν μπορούμε να επιβάλουμε πλαφόν. Όμως, ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους και έχουμε νομοθετήσει ότι εταιρεία που πουλά βασικά είδη για το νοικοκυριό δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από όσο είχε το 2021. Έχουμε στείλει ελέγχους σε εταιρείες και τυποποιητήρια», πρόσθεσε.

Σχετικά με το γάλα, ο υπουργός σημείωσε πως «μπορεί κάποιος να βρει ένα γάλα ιδιαίτερης ετικέτας, σε τιμή 2,20 ευρώ το λίτρο, αλλά το φρέσκο γάλα που πίνουν οι περισσότεροι έχει τιμή έως 1,40 ευρώ το λίτρο».

Ενώ για τα λαχανικά, απάντησε ότι: «σήμερα η ντομάτα πωλείται 1,50-2,50 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές. Γίνεται έλεγχος στην κεντρική λαχαναγορά και σύγκριση με αντίστοιχες αγορές της νότιας Ευρώπης. Την τελευταία εβδομάδα μειώνονται οι τιμές των λαχανικών».

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε: «Αν μειώσουμε το ΦΠΑ θα αυξηθεί ο πληθωρισμός. Η μείωση του ΦΠΑ των τροφίμων στην Ισπανία δεν έχει περάσει στον καταναλωτή. Είναι ακριβότερα τα προϊόντα εκεί, έχουν μεγαλύτερο πληθωρισμό από ότι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουν επιβληθεί πλαφόν και πρόστιμα σε εταιρείες που παρανομούν. Το πρόστιμο είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο κέρδος που θα είχε αν πουλούσε τα προϊόντα με τις παραπάνω τιμές».

Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ακόμα πως «το “Καλάθι του νοικοκυριού’ συνεχίζεται και αν ανακαλύψουμε τεράστιες ζημιές στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, θα αναθεωρήσουμε και το Market Pass».