ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο από… χρυσάφι – Εκτιμήσεις για 10.000€ ανά τόνο

Ελαιόλαδο από… χρυσάφι – Εκτιμήσεις για 10.000€ ανά τόνο

Σε τιμή-ρεκόρ φέτος το ελαιόλαδο. Πώς θα κινηθεί η παραγωγή. 

Οι φόβοι ότι η Ισπανία μπορεί να ξεμείνει από ελαιόλαδο πριν ξεκινήσει η επόμενη συγκομιδή τον Οκτώβριο έχουν ωθήσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.

Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την Ανδαλουσία αυξήθηκε κατά 120% από 3,83 €/κιλό σε 8,50 €/κιλό. Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, παρήγαγε μόλις το ήμισυ της κανονικής της ποσότητας λαδιού κατά την τελευταία συγκομιδή, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Πολλοί παίκτες στην αγορά «αρχίζουν να ανησυχούν ότι η Ισπανία θα ξεμείνει από προσφορά πριν από τη νέα συγκομιδή», έχει δηλώσει ο αναλυτής τιμών της Mintec, Kyle Holland.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι και σε άλλες προμηθεύτριες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία η παραγωγή θα είναι πολύ μικρότερες, γεγονός που θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στην αγορά ελαιολάδου.

Το ελαιόλαδο βρίσκεται υπό πίεση εδώ και μήνες, με τους παραγωγούς να προειδοποιούν για ελλείψεις από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως δεν θα είναι έκπληξη αν μέσα στο επόμενο δίμηνο, η τιμή στο ελαιόλαδο «σπάσει» το φράγμα των 10.000 ευρώ ανά τόνο.

Σημειώνεται ότι οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου ξεπέρασαν τα 8.900 δολάρια/τόνο αυτόν τον μήνα, λόγω της ξηρασίας σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου και της μείωσης στην παραγωγή. Η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη από ό,τι πέρυσι, με τις τιμές να ξεπερνούν γρήγορα το προηγούμενο ρεκόρ των 6.242 δολαρίων/τόνο που σημειώθηκε το 1996 χωρίς να φαίνεται πως οι τιμές μπορεί να μειωθούν.