ΕΛΛΑΔΑ

Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του ελαιόλαδου: Πού αποδίδεται η αύξηση της τιμής του

Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του ελαιόλαδου: Πού αποδίδεται η αύξηση της τιμής του
Pixabay

Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου, αγγίζει τα 8 ευρώ το κιλό - Μειωμένη η φετινή παραγωγή ελληνικού ελαιόλαδου εξαιτίας του καιρού και της υψηλής περσινής παραγωγής

Σε ιστορικό υψηλό έχει σκαρφαλώσει η τιμή παραγωγού για τον «υγρό χρυσό» της ελληνικής γης, το ελαιόλαδο που πλέον «αγγίζει» τα 8 ευρώ το κιλό, από 3,5 ευρώ/κιλό που κυμαίνονταν το 2022 και τα 2,5 ευρώ/κιλό το 2021, με την αύξηση αυτή να φτάνει και στο ράφι.

Η αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο αποδίδεται στη μείωση παραγωγής της Ισπανίας που ελέγχει το 50% της παγκόσμιας αγοράς του ελαιόλαδου. Η Ισπανία που το 2019 είχε παραγωγή περίπου 2 εκατ. τόνων, το 2023 έφτασε να παράγει μόλις 610.000 τόνους ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ξηρασίας.

Οι υψηλές ανάγκες στην Ευρώπη και η μείωση παραγωγής στην γειτονική Ιταλία αυξάνει τη ζήτηση για το ελληνικό ελαιόλαδο εκτοξεύοντας έτσι περαιτέρω την τιμή του.

Μείωση της εγχώριας παραγωγής το 2024

Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποδόσεις που οφείλονται στην περσινή υψηλή παραγωγή αναμένεται φέτος να επηρεάσουν τις παραγόμενες ποσότητες και στην Ελλάδα και κατ' επέκταση και τις τιμές.

Προβλήματα όμως παρατηρούνται και στη βρώσιμη ελιά Καλαμών καθώς σε ορισμένες περιοχές η παραγωγή αναμένεται μειωμένη έως και 90%.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Στα ύψη οι τιμές του λαδιού - Κίνδυνος έλλειψης από τα ράφια

Ελαιόλαδο από… χρυσάφι – Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ και οι δυσοίωνες προβλέψεις

Ακρίβεια: Αυξήσεις – «φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στα 13 ευρώ το ελαιόλαδο