ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντομάτα από… χρυσάφι, φθάνει έως τα 2,80 ευρώ το κιλό με «παιχνίδια» κερδοσκοπίας

Ντομάτα από… χρυσάφι, φθάνει έως τα 2,80 ευρώ το κιλό με «παιχνίδια» κερδοσκοπίας
EUROKINISSI.

Πώς το «ράλι» ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά επηρεάζει και τη… ντομάτα.

Πλέον, η ντομάτα θεωρείται ένα από τα «γκουρμέ» λαχανικά, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η τιμή της κυμαίνεται από 2,20 ευρώ – 2,80 ευρώ το κιλό, τόσο στα σούπερ μάρκετ, όσο και τις –παραδοσιακά φθηνότερες– λαϊκές αγορές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Οι εκπρόσωποι της αγοράς καταγγέλλουν κερδοσκοπικά «παιχνίδια», υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν η εφετινή παραγωγή είναι σαφώς μειωμένη σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο, δε δικαιολογούνται τόσο μεγάλες ανατιμήσεις. Παράλληλα, «κρούουν τον κώδωνα» για φαινόμενα ελληνοποιήσεων εισαγόμενης ντομάτας, η τιμή της οποίας «αγγίζει» ακόμη και τα 3 ευρώ το κιλό.

Πριν από το «σφυροκόπημα» της κακοκαιρίας Daniel, η χονδρική τιμή της ντομάτας ήταν στα 0,90 ευρώ το κιλό και η λιανική στα 1,50 – 1,70 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Μόλις μία εβδομάδα αργότερα, η χονδρική τιμή «εκτινάχθηκε» στα 1,30 ευρώ (αύξηση κατά 44,4%) και την 21η Σεπτεμβρίου έφθασε το 1,50 ευρώ.

«Ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να αισχροκερδήσουν»

Παρ’ ότι τις πρώτες μέρες οι τιμές για τον καταναλωτή είχαν αυξηθεί μόνο στη Θεσσαλία και τις κοντινές περιοχές ακόμη και στα 2,80 ευρώ το κιλό, στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξεπερνούσαν τα 1,80 ευρώ. Όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι τιμές «εκτοξεύθηκαν» ακόμη και κατά 1 ευρώ.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτές τις ανατιμήσεις, που εκκίνησαν μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Η περιοχή δεν παράγει ντομάτες σε τέτοια επίπεδα που να δικαιολογούν μεγάλες αυξήσεις των τιμών. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αισχροκερδήσουν», υποστήριξε ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Χρήστος Γιαννακάκης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο».

Οι τιμές καταναλωτή παραμένουν στα… ύψη, παρ’ ότι εντοπίζεται αποκλιμάκωση την τελευταία εβδομάδα. Σε μικρότερα καταστήματα και λαϊκές αγορές, οι καταναλωτές αντικρίζουν τιμές που «αγγίζουν» ακόμη και τα 2,80 ευρώ το κιλό. Πάντως, πληθωριστικές πιέσεις ασκούνται και από τη μειωμένη παραγωγή λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Ωστόσο, ακόμη και με αυτό το δεδομένο, οι ανατιμήσεις είναι υπέρμετρες, σύμφωνα με ειδικούς. Την εφετινή χρονιά, η Ελλάδα παρήγαγε 190.000 τόνους υπαίθριας ντομάτας και 290.000 τόνους θερμοκηπιακής, δηλαδή συνολικά 480.000 τόνους. Μόνο οι 20.000 καλλιεργούνται στη Θεσσαλία.

Πότε αναμένεται ομαλοποίηση του κόστους της ντομάτας

Η αγορά θα ομαλοποιηθεί και οι τιμές θα υποχωρήσουν από τη 15η Οκτωβρίου και ύστερα, με την είσοδο στην αγορά και της θερμοκηπιακής ντομάτας. Όμως, αναμένεται να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων του χώρου.

Σχετικές ειδήσεις