infographic ελαιόλαδο
Πηγή: Newsbomb.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ράλι» στην τιμή του ελαιόλαδου - Τι λένε οι παραγωγοί της Κρήτης για τις ανατιμήσεις

Η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυξάνεται μέρα με τη μέρα με τους παραγωγούς να μην έχουν περιθώριο να κρατήσουν τις τιμές πιο χαμηλά. Η παραγωγή της φετινής σοδειάς αναμένεται να είναι μικρή έως και 80% κάτω από την περσινή. Το Newsbomb.gr σας παρουσιάζει τα κύρια στοιχεία με τους αριθμούς, που εξηγούν πώς φτάσαμε σήμερα να κοστίζει 9 ευρώ το λίτρο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Κρήτη.

Δεν μιλάμε απλά για ελαιόλαδο αλλά για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στην Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα βασικά υλικά της ελληνικής διατροφής και οικογένειας.

Η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει σκαρφαλώσει στα ύψη όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας με πολλές οικογένειες πλέον να στρέφονται σε πιο οικονομικές επιλογές και να αφήνουν το άλλοτε απαραίτητο αγαθό για άλλα είδη λαδιού.

Στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο παράγεται το 70% του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ελλάδα. Το Newsbomb.gr συγκέντρωσε στοιχεία από παραγωγούς στο Ηράκλειο Κρήτης, οι οποίοι με αριθμούς και στοιχεία μάς περιγράφουν για ποιο λόγο εκτοξεύθηκε η τιμή του αλλά και πώς θα κυμανθούν οι αυξήσεις στη φετινή σοδειά.

Πριν ξεκινήσουμε να αναφέρουμε νούμερα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές αλλάζουν κάθε εβδομάδα και τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν έναν μέσο όρο του μήνα Σεπτεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ελάχιστη τιμή του ελαιόλαδου από τον παραγωγό προς τον έμπορο ανά κιλό είναι 7,50 ευρώ ενώ η μέγιστη τιμή του είναι στα 8,36 και 8,50 ευρώ. Οι τιμές αυτές αφορούν την περσινή σοδειά 2022 – 2023, από την οποία έχει μείνει ακόμα απειροελάχιστη ποσότητα.

Η τιμή εκκίνησης πώλησης της φετινής σοδειάς για τη χρονιά 2023 – 2024 θα είναι στα 9 ευρώ σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση που έχουν οι παραγωγοί, ενώ αναμένονται ανατιμήσεις από εβδομάδα προς εβδομάδα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα σούπερ μάρκετ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα κοστίζει από 13 μέχρι 15 ευρώ, ένα ποσό αρκετά υψηλό για μια μέση ελληνική οικογένεια.

Για ποιο λόγο αυξήθηκαν οι τιμές στην Κρήτη;

Στην Ισπανία και την Ιταλία οι τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυξήθηκαν λόγω της συνεχόμενης ανομβρίας την περίοδο της άνοιξης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην καρποφορήσουν και να μείνει ελάχιστη παραγωγή από την περσινή, η οποία ήταν καλή αλλά και να μην υπάρχει φέτος αρκετή παραγωγή για να πωληθεί.

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο η πτώση της παραγωγής σε μέσο όρο ήταν 75 με 80%. Οι παραγωγοί περίμεναν πτώση περίπου στο 50% ωστόσο η μεγάλη διαφορά όχι λόγω της ανομβρίας αλλά εξαιτίας των βροχοπτώσεων Μαΐου και Ιουνίου το 2023. Οι βροχές ήρθαν σε λάθος χρόνο για την ελιά και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει καρποφορία και να δώσει πτώση του ανθού.

Από που ορίζονται οι τιμές;

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εκτός από την Ελλάδα παράγουν η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Τουρκία. Η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ενώ η Ιταλία -αν και με παραγωγή- λαμβάνει πολλές ποσότητες από Ελλάδα και Τουρκία. Η Ελλάδα μάλιστα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην Ιταλία. Από την άλλη η Τουρκία έχει κλείσει τις εξαγωγές της προς τη χώρα θέλοντας να κρατήσει την παραγωγή.

Έτσι λοιπόν οι τιμές θα ανέβουν σε όλες τις χώρες με την Ιταλία να σπάει τα ρεκόρ ανατιμήσεων. Συγκεκριμένα στην Ιταλία η ελάχιστη τιμή πώλησης του παραγωγού είναι στα 12 ευρώ ενώ η μέγιστη στα 14,25 ευρώ.

Στην Ισπανία αντίστοιχα η ελάχιστη τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στα 12 ευρώ ενώ η μέγιστη στα 8,84 ευρώ.


Διαβάστε επίσης

Ελαιόλαδο από «χρυσάφι»: Πού οφείλεται η εκτόξευση της τιμής του - Τι λένε οι ελαιοπαραγωγοί

Σε υψηλά όλων των εποχών ο «υγρός χρυσός»

Είδος πολυτελείας ο «υγρός χρυσός» - Στα ύψη η τιμή του ελαιολάδου

«Καλπάζει» η τιμή του ελαιόλαδου – Αντικλεπτικά στα σούπερ μάρκετ

Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του ελαιόλαδου: Πού αποδίδεται η αύξηση της τιμής του

Ελαιόλαδο: Η αύξηση στην τιμή του έφερε κλοπές στην Κρήτη - Αρπάζουν τενεκέδες από σπίτια σε χωριά

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ