ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλά όλων των εποχών ο «υγρός χρυσός»

Σε υψηλά όλων των εποχών ο «υγρός χρυσός»
PIXABAY.

Καλπάζει η τιμή του ελαιολάδου, με την αξία του να φτάνει στα… ύψη.

Το ελαιόλαδο είναι το πιο πρόσφατο προϊόν που βλέπει τις τιμές να εκτοξεύονται σε νέα υψηλά χάρη στις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου εκτινάχθηκαν στα 8.900 δολάρια ο τόνος τον Σεπτέμβριο, καθώς ο εξαιρετικά ξηρός καιρός στη Μεσόγειο αύξησε τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού.

«Η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερa από ό,τι πέρυσι, με τις τιμές να ξεπερνούν γρήγορα το προηγούμενο ρεκόρ των 6.242 δολαρίων/τόνο που σημειώθηκε το 1996 χωρίς σημάδια χαλάρωσης», ανέφερε το USDA.

«Ενώ οι τιμές έχουν μετριάσει κάπως την κατανάλωση, οι καταναλωτικές και πολιτιστικές προτιμήσεις για το ελαιόλαδο καθιστούν δύσκολη την υποκατάσταση παρά τις άφθονες προμήθειες άλλων φυτικών ελαίων», πρόσθεσε.

Η άνοδος της τιμής του αγαπημένου λαδιού μαγειρικής καταγράφει άλμα παρόμοιο με αυτό που σημειώνεται και σε άλλα προϊόντα διατροφής - όπως το κακάο, ο χυμός πορτοκαλιού, το σιτάρι και η σόγια.

Η αύξηση του κόστους σε αυτά τα εμπορεύματα απειλεί να ανακόψει τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή έφτασε στο 3,7% τον Αύγουστο, αφού η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια αναφοράς πάνω από 500 μονάδες βάσης από τις αρχές του 2022.

«Ενώ η έντονη αύξηση των τιμών στην αγορά θα βοηθήσει στον περαιτέρω μετριασμό της ζήτησης αυτή τη σεζόν, ποσότητα για το επόμενο έτος θα είναι περιορισμένη, ειδικά στην ΕΕ (τον μεγαλύτερο παραγωγό, καταναλωτή και εξαγωγέα ελαιολάδου), στην περίπτωση που η επόμενη συγκομιδή επηρεάζεται με παρόμοιο τρόπο από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες», ανέφερε το USDA.

Σχετικές ειδήσεις