ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Ντόμινο προβλημάτων φέρνει η αύξηση τιμών - Αντικλεπτικά στα σούπερ μαρκετ της Ισπανίας

Ελαιόλαδο: Ντόμινο προβλημάτων φέρνει η αύξηση τιμών - Αντικλεπτικά στα σούπερ μαρκετ της Ισπανίας
AP

Ελαιόλαδο από «χρυσό» στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να σημειώνονται κλοπές σε ελαιοτριβεία και να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα

Ντόμινο προβλημάτων έχει προκαλέσει η ραγδαία αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου με τους παραγωγούς και τους εμπόρους στην Ισπανία να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη χώρα που καλύπτει το 40% με 55% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου. Σοκ προκαλεί η αύξηση που έγινε μέσα σε έναν χρόνο με το λίτρο από 6,91 ευρώ να σκαρφαλώνει στο 10,34 ευρώ.

Ως αποτέλεσμα οι κλοπές από ελαιοτριβεία και σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να μπαίνουν πλέον μέχρι και αντικλεπτικά προκειμένου να μην συνεχιστούν παρόμοια περιστατικά.

Από τα συμβάντα που ξεχώρισαν ήταν η κλοπή σε πολύ μεγάλο ελαιοτριβείο που επίδοξοι κλέφτες με βυτεία κατάφεραν να πάρουν 60 χιλιάδες λίτρα ελαιόλαδου, που ισοδυναμεί με 500.000 ευρώ.

Από την κυβέρνηση είχαν τονίσει ότι η τιμή θα κατέβει εφόσον βρέξει στην Ισπανία. Ωστόσο αν και έβρεξε στο νότιο κομμάτι της χώρας υπήρξε ανομβρία με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να μην είναι εφικτό. Αποδεικνύεται μάλιστα ότι η έκρηξη τιμών οφείλεται στην επί τρεις μήνες ανομβρία την άνοιξη στη Μεσογειακή χώρα. Αν είχε βρέξει ικανοποιητικά ο καρπός θα πάχαινε και έτσι θα υπήρχε περισσότερο λάδι και θα ήταν πιο οικονομικό.

Η κατάσταση αυτή φυσικά επηρεάζει και την Ελλάδα που μετά την Ισπανία και την Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή ελαιόλαδου.

Κλοπές ελαιόλαδου και στην Κρήτη

Ελαιοπαραγωγός από την Κρήτη μίλησε για την ραγδαία αύξηση της τιμής σε χονδρική και λιανική αλλά και για τις κλοπές που σημειώθηκαν σε μικρά χωριά του Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα εδώ και λίγα 24ωρα έχουν κλαπεί περίπου 200 κιλά ελαιόλαδου, περίπου δηλαδή 2000 ευρώ στην τσέπη.

Όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ελαιοπαραγωγός από τις Αρχάνες Ηρακλείου, ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, το λάδι έχει καταντήσει χρηματιστηριακό προϊόν με την τιμή να φτάνει στον παραγωγό 8,35 ευρώ συν το ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα το λίτρο στον καταναλωτή κοστίζει από 12 έως και 16 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ένας τόνος ελαιόλαδο στην Κρήτη φτάνει τα 10.000 ευρώ και έτσι οι επίδοξοι κλέφτες επιδιώκουν να παίρνουν όσες περισσότερες ποσότητες μπορούν για να τις πουλάνε παρουσιάζοντάς τες και ως δικές τους.

Οι κάτοικοι των χωριών εκτός από το λάδι που πουλάνε φυλάνε και στις αποθήκες των εργαστηρίων ή των σπιτιών τους ντενεκέδες για να έχουν όλη τη χρονιά. Άτομα που γνωρίζουν λοιπόν που βρίσκεται το λάδι το κλέβουν από τους παραγωγούς και το πουλάνε.

Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου – Τέλος οι εξαγωγές του από την Τουρκία

Ο ελαιοπαραγωγός μιλώντας στην ΕΡΤ και για το ζήτημα της αύξησης ανέφερε ότι η Ισπανία που είναι η πρώτη αυτή τη στιγμή σε παραγωγή ελαιόλαδου έχει εκτινάξει τις τιμές του. Ακολουθεί η Ελλάδα και η Ιταλία. Η τέταρτη σε παραγωγή χώρα, η Τουρκία πουλούσε το λάδι στο εξωτερικό με αποτέλεσμα στην Ιταλία να το διοχετεύουν και να το παρουσιάζουν σαν δικό τους. Έτσι η Τουρκία έκλεισε τα σύνορα για τις εξαγωγές.

Αυξήσεις έως και 50% μέσα σε έναν χρόνο

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή στην Ελλάδα είναι δυσοίωνες, καθώς γίνεται λόγος ακόμα και για 60% μείωση σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν, μάλιστα, και ακραία σενάρια που αναφέρουν πως η μείωση στην παραγωγή μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 90%!

Την ίδια στιγμή, μειωμένη παραγωγή αναμένεται να έχει και η Ισπανία, η οποία παράγει το 45% της παγκόσμιας αγοράς ελαιόλαδου, κάτι που οδηγεί προφανώς σε εκτίναξη των τιμών αλλά και σε φαινόμενα έλλειψης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ήδη η αύξηση των τιμών έχει ξεπεράσει το 100% και συνεχίζεται το ράλι ανόδου, με τον καταναλωτή να είναι αυτός που πληρώνει το… μάρμαρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μία σχετική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί τον χειμώνα του 2024-2025, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερη παραγωγή την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τιμή έχει φτάσει σε σημεία που καθιστούν το ελαιόλαδο τον «υγρό χρυσό» της εποχής.