ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είδος πολυτελείας ο «υγρός χρυσός» - Στα ύψη η τιμή του ελαιολάδου

Ελαιόλαδο

Η άνοδος των τιμών οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο είναι έτοιμο να γίνει είδος πολυτελείας σε όλη την Ευρώπη φέτος, με τις τιμές να ξεπερνούν τα 10 ευρώ το λίτρο και να αγγίζουν ακόμη και τα 15 ευρώ. Αυτή η άνοδος των τιμών οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ελαιολάδου, ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιταλία, τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο.

Ένα λίτρο ελαιόλαδο κόστιζε από οκτώ έως δέκα ευρώ μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα. Σε πολλά σούπερ μάρκετ της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα μπουκάλια ελαιολάδου φέρουν ετικέτα ασφαλείας για την αποφυγή κλοπής. Ήδη, η μέση τιμή τον Αύγουστο ήταν 130% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι ελαιοκαλλιεργητές σε Ισπανία και Ιταλία έχουν προειδοποιήσει ότι η ξηρασία τις δύο τελευταίες καλλιεργητικές περιόδους επρόκειτο να ανεβάσει την τιμή καθώς μειώνονται οι ποσότητες. Πλέον οι τιμές είναι τόσο υψηλές που πολλοί καταναλωτές πλέον επιλέγουν άλλα προϊόντα, όπως το ηλιέλαιο. Aναφορικά με την τιμή του ελαιολάδου τους επόμενους μήνες, οι αναλυτές εκτιμούν πως η άνοδος θα συνεχιστεί.

Η Mintec’s Holland προειδοποίησε ότι εάν τα αποθέματα ελαιολάδου συνεχίσουν να εξαντλούνται από την ξηρασία, τα αποθέματα θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όπου συνήθως φτάνουν οι φρέσκες σοδειές.

«Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο από την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου», επισημαίνουν αναλυτές, προσθέτοντας πως η αναστολή έχει επιδεινώσει τους ήδη περιορισμένους όγκους στην Ισπανία». Η Τουρκία, η οποία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ελαιολάδου, ανέστειλε τις εξαγωγές χύδην μέχρι την 1η Νοεμβρίου, μια κίνηση που οφείλεται στην παγκόσμια άνοδο των τιμών.