ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαιόλαδο: Κίνδυνος έλλειψης από τα ράφια – Εκτινάσσεται η τιμή για τον «υγρό χρυσό»

Ελαιόλαδο: Κίνδυνος έλλειψης από τα ράφια – Εκτινάσσεται η τιμή για τον «υγρό χρυσό»
Pixabay

Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή για ακόμα μία χρονιά, οδηγούν σε φαινόμενα έλλειψης.

Σοβαρά προβλήματα στην αγορά του ελαιόλαδου αναμένονται το επόμενο διάστημα. Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή στην Ελλάδα είναι δυσοίωνες, καθώς γίνεται λόγος ακόμα και για 60% μείωση σε σχέση με πέρσι. Υπάρχουν, μάλιστα, και ακραία σενάρια που αναφέρουν πως η μείωση στην παραγωγή μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 90%!

Την ίδια στιγμή, μειωμένη παραγωγή αναμένεται να έχει και η Ισπανία, η οποία παράγει το 45% της παγκόσμιας αγοράς ελαιόλαδου, κάτι που οδηγεί προφανώς σε εκτίναξη των τιμών αλλά και σε φαινόμενα έλλειψης στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ήδη η αύξηση των τιμών έχει ξεπεράσει το 100% και συνεχίζεται το ράλι ανόδου, με τον καταναλωτή να είναι αυτός που πληρώνει το… μάρμαρο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, μία σχετική ισορροπία αναμένεται να αποκατασταθεί τον χειμώνα του 2024-2025, καθώς υπάρχει αισιοδοξία για καλύτερη παραγωγή την επόμενη χρονιά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τιμή έχει φτάσει σε σημεία που καθιστούν το ελαιόλαδο τον «υγρό χρυσό» της εποχής.