ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

«Tα μετρητά είναι ο βασιλιάς» - Γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές οι διαχειριστές

«Tα μετρητά είναι ο βασιλιάς» - Γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές οι διαχειριστές
Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ουδέτεροι για την πορεία των μετοχών εμφανίζονται οι διαχειριστές κεφαλαίων και στρέφονται στα μετρητά καθώς οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης υποχωρούν, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της Bank of America.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση τα επίπεδα μετρητών ως ποσοστό των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων έχουν αυξηθεί πάνω από το 5%.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξες με το καθαρό 50% των επενδυτών να αναμένει μια πιο αδύναμη παγκόσμια οικονομία τους επόμενους 12 μήνες. Οι ανησυχίες για μια σκληρή οικονομική προσγείωση αυξάνονται, φθάνοντας στο 30% των ερωτηθέντων αυτόν τον μήνα από 21% τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, η ομαλή προσγείωση ενός σεναρίου «Goldilocks» παραμένει το βασικό σενάριο.

Ο S&P 500 ανακάμπτει τον Οκτώβριο μετά από μια δίμηνη πτώση που τροφοδοτήθηκε από ανησυχίες για αυστηρή νομισματική πολιτική και ραγδαία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.

Η πλειονότητα των επενδυτών εξακολουθεί να είναι πεπεισμένη ότι η Federal Reserve έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και οι αποδόσεις των ομολόγων θα μειωθούν τους επόμενους 12 μήνες, όπως καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες βλέπουν άνοδο για μετοχές κατά το τέταρτο τρίμηνο. Η έρευνα έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο υψηλός πληθωρισμός που κρατά τις κεντρικές τράπεζες επιθετικές, ακολουθούμενο από την επιδείνωση του κλίματος στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Όσον αφορά την κατανομή μετοχών, οι διαχειριστές κεφαλαίων παρέμειναν ουδέτεροι ως προς τις μετοχές, αλλά πλέον προτιμούν τις μετοχές των ΗΠΑ σε σχέση με τις ευρωπαϊκές. Αναφορικά με τον S&P 500 o πήχης στο κατώτατο σημείο του τοποθετείται στις 4.200 μονάδες στο τέταρτο τρίμηνο, εφόσον οι αποδόσεις των ομολόγων δεν υπερβούν το 5%.