ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Κορυφαίος αναλυτής προειδοποιεί: Τέλος το bull market στη Wall Street

Κορυφαίος αναλυτής προειδοποιεί: Τέλος το bull market στη Wall Street

Με δύο μήνες να απομένουν για να τελειώσει το 2023, οι αποδόσεις του S&P 500 είναι κατά 9% υψηλότερες έναντι των παγκόσμιων μετοχών

Η σημαντική υπεραπόδοση των αμερικανικών μετοχών την τελευταία δεκαετία είναι απίθανο να επαναληφθεί τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή διεθνών μετοχών της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer.
Αυτή η υπεραπόδοση αντανακλά εν μέρει την ηγετική θέση της χώρας στην τεχνολογία και την κυριαρχία διεθνών κολοσσών στην αγορά, έγραψε ο Peter Oppenheimer σε ένα σημείωμα.

«Η Wall Street έχει πλέον μεγαλύτερο κίνδυνο συγκέντρωσης από άλλες μεγάλες αγορές και επίσης επηρεάζει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την οικονομίας των ΗΠΑ σε σχέση με άλλα χρηματιστήρια χωρών. Γι’ αυτό το λόγο οι επενδυτές θα πρέπει να διαφοροποιηθούν», σημείωσε.

Με δύο μήνες να απομένουν για να τελειώσει το 2023, οι αποδόσεις του S&P 500 είναι κατά 9% υψηλότερες έναντι των παγκόσμιων μετοχών. Ο δείκτης καταγράφει υπεραπόδοση για οκτώ συνεχόμενα χρόνια την τελευταία δεκαετία.

Τα χαμηλά επιτόκια, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και η κυριαρχία των ΗΠΑ στον κλάδο της τεχνολογίας συνέβαλαν στην ενίσχυση των αμερικανικών μετοχών. Αλλά τώρα, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της διατήρησης των υψηλών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Τα αμερικανικά νοικοκυριά κατέχουν επίσης έχουν μετοχές σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με άλλες χώρες», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής. «Η μετοχική έκθεση των αμερικανών θα μπορούσε να περιοριστεί από τον αυξημένο ανταγωνισμό από άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα μετρητά και το σταθερό εισόδημα».

Ο Oppenheimer πρόσθεσε ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών των ΗΠΑ είναι σε σημαντικό premium σε σχέση με άλλες αγορές. «Οι επενδυτές θα πρέπει όλο και περισσότερο να επικεντρώνονται στην επένδυση σε εξαιρετικές εταιρείες ανεξαρτήτως χώρας», τόνισε ο Oppenheimer.

Σε άλλη ανάλυση της Goldman Sachs οι αναλυτές στρατηγικής David Kostin και Lily Calcagnini δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι αμερικανικές μετοχές να έχουν καλύτερη απόδοση μακροπρόθεσμα. Ενώ οι υψηλές αποτιμήσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις ισχυρές αποδόσεις, οι αμερικανικές μετοχές μπορούν να ξεπεράσουν τις παγκόσμιες αποδόσεις εάν οι διοικήσεις των εταιρειών συνεχίσουν να ενισχύουν την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων τους, ανέφεραν οι αναλυτές.