ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Κρίση και στα premium ουίσκι; Η δημοπρασία που προβληματίζει

Κρίση και στα premium ουίσκι; Η δημοπρασία που προβληματίζει

Η αξία των σπάνιων ουίσκι που πωλήθηκαν σε δημοπρασία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε επίπεδο δεκαετίας, καταδεικνύοντας ότι η μείωση της ζήτησης για είδη πολυτελείας εξαπλώνεται σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που προηγουμένως θεωρούνταν καταφύγιο σε περιόδους αστάθειας.

Η επενδυτική τράπεζα Noble & Co ανέφερε ότι η ανάλυση που βασίζεται σε περίπου 8.500 συναλλαγές «εκλεκτών και σπάνιων» single malts, που ορίζονται ως ουίσκι που πωλούνται για περισσότερες από 1.000 λίρες ανά φιάλη 700 ml ή 750 ml, βάσει της οποίας καταγράφηκε πτώση 7% στα 27 εκατομμύρια λίρες στη διάρκεια ενός έτους.

Η πτώση ακολουθεί μια αύξηση 19% το προηγούμενο έτος, κάτι που δείχνει ότι η θέση του premium ουίσκι «μεταξύ των εναλλακτικών επενδύσεων με τις καλύτερες επιδόσεις» αρχίζει να ξεθυμαίνει.

Η Noble & Co με έδρα το Εδιμβούργο δήλωσε ότι η πτώση στην αξία της συναλλαγής στη δημοπρασία ήταν η πρώτη «σημαντική πτώση» από το 2012, εξαιρουμένης της πτώσης 51% κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω του Covid-19 το 2020. Οι τιμές στη δημοπρασία μειώθηκαν, παρά το γεγονός πως ο αριθμός των φιαλών που πωλήθηκαν αυξήθηκε κατά ένα δέκατο σε περισσότερους από 8.500 τους πρώτους 10 μήνες του 2023.

Η πτώση των πωλήσεων υποδηλώνει επίσης πως οι πωλήσεις ουίσκι δεν είναι απρόσβλητες από τις επιπτώσεις της πτώσης της ζήτησης για είδη πολυτελείας, καθώς η Κίνα αγωνίζεται να αποτινάξει τον οικονομικό αντίκτυπο της παραπαίουσας αγοράς ακινήτων της.

Η Diageo, ιδιοκτήτρια των εμπορικών σημάτων Johnnie Walker, αυτό το μήνα προειδοποίησε για λιγότερα κέρδη στο β’ εξάμηνο του έτους, λόγω των μειωμένων πωλήσεων στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ η Scotch Whisky Association ανέφερε ότι η αξία των εξαγωγών της μειώθηκε κατά 3,6% το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Υπήρχαν διακυμάνσεις σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς, με τις τιμές στο ανώτερο τμήμα να υποστηρίζονται από πιθανούς αγοραστές που προτιμούν να κρατούν τα μπουκάλια τους αντί να τα πωλούν σε χαμηλότερες τιμές. Ενώ υπήρξαν «εξαιρετικές στιγμές», όπως η πώληση 2,1 εκατομμυρίων λιρών ενός μπουκαλιού Macallan 1926 αυτόν τον μήνα, η συνολική τάση ήταν για μια ήπια αγορά, δήλωσε ο Duncan McFadzean, επικεφαλής τροφίμων και ποτών της Noble & Co.

Η αγορά φιαλών των 10.000 λιρών αφορούσε περισσότερο την εμπιστοσύνη παρά την οικονομική προσιτότητα. «Ίσως δεν είναι τόσο πολύ που [οι επενδυτές] δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, [αλλά] απλώς αισθάνονται ότι ίσως τώρα δεν είναι η ώρα να το αγοράσουν», δήλωσε ο McFadzean.

«Ενώ το μακροοικονομικό κλίμα παραμένει προκλητικό, είναι δύσκολο να δούμε τις αγορές δημοπρασιών να αλλάζουν σημαντικά από τις τρέχουσες τάσεις», πρόσθεσε.

Ορισμένοι οινοπνευματοποιοί που επένδυσαν κατά τα χρόνια της άνθησης ήταν πεπεισμένοι ότι η ζήτηση από νέες αγορές στην Ασία και η ελκυστικότητα των premium εμπορικών σημάτων θα συντηρούσαν την ανάπτυξη.

Ο Huw Wright, διευθύνων σύμβουλος της Holyrood Distillery, μια εταιρεία παραγωγής ουίσκι από το Εδιμβούργο που άνοιξε το 2019, είπε ότι τα ουίσκι με καλή γεύση και μια σαγηνευτική ιστορία θα αντέξουν μια οικονομική ύφεση. «Ενώ ακούμε πολλά για οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη, εξακολουθούμε να βλέπουμε καλή ανάπτυξη στα premium οινοπνευματώδη ποτά», σημείωσε.