ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Ποσό ρεκόρ σε δημοπρασία για ουίσκι του 1929

Ποσό ρεκόρ σε δημοπρασία για ουίσκι του 1929

Για σχεδόν 2,2 εκατομμύρια λίρες (2,7 εκατομμύρια δολάρια), ποσό που αποτελεί ρεκόρ δημοπρασίας πουλήθηκε ένα μπουκάλι σκωτσέζικο ουίσκι που χαρακτηρίζεται ως «το πιο περιζήτητο» στον κόσμο.

Το Macallan Adami 1926 πωλήθηκε στον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο, μετά από έναν πόλεμο προσφορών μεταξύ επίδοξων αγοραστών. Μόλις 40 μπουκάλια The Macallan 1926 εμφιαλώθηκαν το 1986 μετά από ωρίμανση σε βαρέλια για 60 χρόνια.

Δώδεκα από τα μπουκάλια, συμπεριλαμβανομένου αυτού που πωλήθηκε το Σάββατο, είχαν ετικέτες σχεδιασμένες από τον Ιταλό ζωγράφο Valerio Adami. Ένα άλλο μπουκάλι από το ίδιο βαρέλι πωλήθηκε από τον οίκο Sotheby's το 2019 για σχεδόν 1,5 εκατομμύριο λίρες, που ήταν ρεκόρ για κρασί ή οινοπνευματώδη ποτά μέχρι το Σάββατο.

«Το Macallan 1926 είναι το μοναδικό ουίσκι που θέλει να πουλήσει κάθε δημοπρατητής και κάθε συλλέκτης θέλει να το κατέχει», δήλωσε ο Jonny Fowle, παγκόσμιος επικεφαλής των αλκοολούχων ποτών του Sotheby’s.

Είπε ότι «η πώληση που έσπασε το ρεκόρ ήταν σημαντική για τη βιομηχανία ουίσκι στο σύνολό της». Το μπουκάλι που πωλήθηκε το Σάββατο είναι το πρώτο που υποβλήθηκε σε επισκευή από το αποστακτήριο πριν από τη δημοπρασία. Αυτό περιλάμβανε την αντικατάσταση του φελλού και την εφαρμογή νέας κόλλας στις γωνίες των ετικετών των μπουκαλιών.

Η τελική τιμή των 2.187.500 λιρών (2.714.250 $) περιλαμβάνει μια χρέωση γνωστή ως το ασφάλιστρο του αγοραστή πάνω από την τιμή πώλησης των 1,75 εκατομμυρίων λιρών. Η τιμή ξεπέρασε κατά πολύ την εκτίμηση της προπώλησης των 750.000 λιρών σε 1,2 εκατομμύρια λίρες. Και πώς είναι ένα ουίσκι 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων; Η Macalan's Master Whisky Maker Kirsteen Campbell, ανέφερε πως περιείχε νότες από «πλούσια σκούρα φρούτα, κομπόστα μαύρου κερασιού μαζί με κολλώδεις χουρμάδες, ακολουθούμενη από έντονη γλυκιά δρυς».

«Μαύρη σοκολάτα,, τζίντζερ… οι νότες συνεχίζονται και συνεχίζονται», προσέθεσε. Και κατέληξε: «Ήταν μια πολύ ξεχωριστή στιγμή να γνωρίσω τα εγκαίνια αυτού του εμβληματικού single malt 60 ετών, που εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά πριν από 37 χρόνια, και ελπίζω ότι ο νέος θεματοφύλακας θα απολαύσει το ίδιο προνόμιο».