ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Τρελό ράλι 1,2 τρισ. δολ. στις ευρωπαϊκές αγορές

Τρελό ράλι 1,2 τρισ. δολ. στις ευρωπαϊκές αγορές
Associated Press

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν την ισχυρότερη άνοδό τους από τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω της αισιοδοξίας γύρω από τη χαλάρωση του πληθωρισμού και την κορύφωση των επιτοκίων

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο με κέρδη, επεκτείνοντας ένα ράλι που πρόσθεσε 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην χρηματιστηριακή αξία του Stoxx 600 τον περασμένο μήνα.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν την ισχυρότερη άνοδό τους από τον περασμένο Ιανουάριο, λόγω της αισιοδοξίας γύρω από τη χαλάρωση του πληθωρισμού και την κορύφωση των επιτοκίων. Ένα ευρύ ράλι στη Wall Street οδήγησε επίσης τον S&P 500 σε έναν από τους καλύτερους Νοεμβρίους εδώ και έναν αιώνα.

Τώρα οι επενδυτές αναμένουν τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ. Πληθώρα αξιωματούχων της Fed δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι πιθανότατα θα διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα αυτόν τον μήνα, αν και ήταν προσεκτικοί ως προς το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης της πολιτικής.

Υπήρξαν κάποια θετικά νέα στο μέτωπο της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με δείκτη μεταποίησης να εμφανίζει καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στη Βρετανία. Τα βλέμματα είναι επίσης στραμμένα στη Γαλλία, καθώς η S&P Global θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την οικονομία.

Ο Richard Flax, επικεφαλής επενδύσεων στην European Digital Wealth Manager Moneyfarm, είναι επιφυλακτικός σχετικά με αν το ράλι θα επεκταθεί στο τέλος του έτους.

«Μετά το 2024, δεν έχουμε αυξήσει τη θέση των μετοχών μας από εκεί που βρισκόμαστε, καθώς αναμένουμε να αρχίσει να εμφανίζεται μια οικονομική επιβράδυνση με τρόπο που δεν έγινε στις ΗΠΑ φέτος», δήλωσε ο Flax.

«Το βασικό ερώτημα είναι πώς αρχίζει να εξελίσσεται η ανάπτυξη. Αν αρχίσουμε να βλέπουμε την επιβράδυνση της μακροοικονομικής ανάπτυξης να μεταφράζεται σε υποβαθμίσεις κερδών, αυτό θα έθετε υπό αμφισβήτηση το ράλι των μετοχών», προσέθεσε.

Ψήφο εμπιστοσύνης στις μετοχές και στα ομόλογα των ΗΠΑ δίνουν για το 2024, οι αναλυτές στρατηγικής της Morgan Stanley, εκτιμώντας πως θα έχουν καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με εκείνα των αναδυόμενων αγορών. «Αναμένουμε στις αρχές του 2024 οι αμερικανικές μετοχές θα δεχθούν κάποια πίεση και θα ανακάμψουν στη συνέχεια», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής σε σημείωμά τους. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να παραμείνει ισχυρή σε σχέση με άλλες περιοχές, με την ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών πιθανόν να απογοητεύσει, προσέθεσαν.

Από την πλευρά της η Morgan Stanley βλέπει τον δείκτη S&P 500 στις 4.500 στο τέλος του επόμενου έτους. Παράλληλα ο αμερικανικός οίκος επεσήμανε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επιτύχουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ «συνεχιζόμενης σύσφιξης και χαλάρωσης αρκετά γρήγορα».