ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το «αφεντικό» της JP Morgan πυροβολεί το bitcoin - «Mην ασχολείστε με το κρυπτονόμισμα»

Το «αφεντικό» της JP Morgan πυροβολεί το bitcoin - «Mην ασχολείστε με το κρυπτονόμισμα»

«Χαστούκι» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων από τον διευθύνοντα σύμβουλο του αμερικανικού κολοσσού

Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ενάντια στο Bitcoin, συμβουλεύει και πάλι τους επενδυτές να μην εμπλακούν με το κρυπτονόμισμα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan ανέφερε ότι αυτή θα είναι η τελευταία φορά που θα μιλήσει για το Bitcoin, διατυπώνοντας μια οριστική θέση για το θέμα.

Η δήλωσή του υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη συζήτηση και τον σκεπτικισμό γύρω από τα κρυπτονομίσματα, ιδιαίτερα το Bitcoin. Πριν κάποιο διάστημα, ο Dimon είχε δηλώσει ενώπιον του Κογκρέσου ότι αν ήταν η κυβέρνηση, θα είχε ήδη «απαγορεύσει» το Bitcoin. «Ήμουν πάντα βαθιά αντίθετος με τα κρυπτονομίσματα, το bitcoin κ.λπ.», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας. «Η μόνη πραγματική περίπτωση που χρησιμοποιείται είναι εγκληματίες, έμποροι ναρκωτικών… ξέπλυμα χρήματος, φοροαποφυγή», είχε τονίσει.

Ο Dimon είχε αποκαλέσει το bitcoin «μια διασκεδαστική απάτη», ένα σχόλιο που αργότερα απέσυρε. Το είχε επίσης παρομοιάσει με «βράχο κατοικίδιων ζώων». Αναφορικά με την οικονομία των ΗΠΑ, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτικός για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω ενός συνδυασμού οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων. «Η Ουκρανία, οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, η ποσοτική σύσφιξη», αποτελούν παράγοντες που θα επηρεάσουν την αμερικανική οικονομία σύμφωνα με τον Dimon. Η ποσοτική σύσφιξη αναφέρεται σε κινήσεις της Federal Reserve να μειώσει τον ισολογισμό της και να χαλιναγωγήσει προηγούμενες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων.

Κατά την άποψη του Dimon, η δυναμική που καταγράφεται στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τους τελευταίους μήνες έχει καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν. Ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 19% το περασμένο έτος. «Νομίζω ότι είναι λάθος να υποθέσει κανείς ότι όλα είναι καλώς καμωμένα», είπε ο Dimon.

«Όταν τα χρηματιστήρια είναι ανοδικά, είναι σαν αυτό το μικρό φάρμακο που όλοι νιώθουμε ότι είναι απλά υπέροχο. Αλλά θυμηθείτε, είχαμε τόση δημοσιονομική νομισματική τόνωση, οπότε είμαι λίγο πιο προσεκτικός».