ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Πόσο πάνω ακόμα έχουν οι αμερικανικές μετοχές;

Πόσο πάνω ακόμα έχουν οι αμερικανικές μετοχές;

Η αισιοδοξία της BlackRock τροφοδοτείται από τη μείωση του πληθωρισμού και τη δυνατότητα της Federal Reserve να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αναβάθμισε τις μετοχές των ΗΠΑ σε «overweight», προβλέποντας ότι η τρέχουσα ανοδική δυναμική θα διατηρηθεί για τους επόμενους 6 έως 12 μήνες.

Η αισιοδοξία της BlackRock τροφοδοτείται από τη μείωση του πληθωρισμού και τη δυνατότητα της Federal Reserve να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο Jean Boivin, επικεφαλής του Ινστιτούτου Επενδύσεων BlackRock, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο του 2% της Fed φέτος, ενισχύοντας την ελκυστικότητα των μετοχών στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα εκείνων που εμπίπτουν στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο δείκτης S&P 500 έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα - ρεκόρ, λόγω της αύξησης των μετοχών τεχνολογίας και των καλύτερων από τα αναμενόμενα οικονομικών στοιχείων. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες με ετήσια αύξηση 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, πάνω από τη μέση εκτίμηση του 2%.

Η BlackRock σημειώνει ότι τα εταιρικά κέρδη και τα περιθώρια κέρδους παρέμειναν ισχυρά παρά τις προκλήσεις προέρχονται από τα υψηλότερα επιτόκια και το αυξανόμενο κόστος. Η αγορά εστιάζει τώρα την προσοχή της στα οικονoμικά αποτελέσματα από μεγάλων εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνονται οι Alphabet, Apple, Amazon, Meta Platforms και Microsoft.

Παρά τις θετικές προοπτικές, η BlackRock προειδοποιεί τους επενδυτές σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «πληθωρισμού τρενάκι». Η εταιρεία συμφωνεί με την εκτίμηση της αγοράς ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κοντά στο 2% φέτος, αλλά προειδοποιεί επίσης για μια πιθανή άνοδο προς το 3% το επόμενο έτος.

Η BlackRock συμβουλεύει τους επενδυτές να παραμείνουν ευέλικτοι, καθώς η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ μπορεί να εμποδίσει τον πληθωρισμό των υπηρεσιών να επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να διατηρήσει τον πυρήνα πληθωρισμού κοντά στο όριο του 2%.

Αυτή η διαφοροποιημένη άποψη υποδηλώνει ότι, ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι ευνοϊκές, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πληθωριστικές πιέσεις που θα επανεμφανιστούν αργότερα μέσα στο έτος.