ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΣ

Το «φάντασμα» του πληθωρισμού επιστρέφει – Πάνε πίσω οι μειώσεις στα επιτόκια

Το «φάντασμα» του πληθωρισμού επιστρέφει – Πάνε πίσω οι μειώσεις στα επιτόκια

ΗΠΑ: Ο «εφιάλτης» του πληθωρισμού επιστρέφει - Τι εξετάζει η FED και ποια είναι τα βασικά σενάρια. 

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε πάνω από τις εκτιμήσεις τον Ιανουάριο λόγω του αυξημένου κόστους στέγασης, καθιστώντας πιο πιθανό ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα περιμένει μέχρι το καλοκαίρι για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση των τιμών κατά 0,2%. Αυτό οδήγησε τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στο 3,1%, χαμηλότερο από το 3,4% του Δεκεμβρίου, αλλά πάνω από το 2,9% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η ενίσχυση του πληθωρισμού εκτιμάται πως θα οδηγήσει την Fed στο να αναβάλλει τη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση τον Ιανουάριο, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην παρασύρονται από τις προσδοκίες έναντι για επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Στην αρχή του έτους, οι αγορές ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι η Fed θα άρχιζε να μειώνει τα επιτόκια τον Μάρτιο, αλλά η ισχυρή ανάπτυξη και η ανθεκτική αγορά εργασίας μείωσαν τα στοιχήματα μείωσης επιτοκίων. Τον Ιανουάριο, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 350.000 νέες θέσεις εργασίας, σχεδόν διπλάσιες από τις 180.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Η ανθεκτικότητα της οικονομίας δίνει τη δυνατότητα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς να φοβάται για πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα «Με την οικονομία να είναι ακόμα ανθεκτική, η Fed έχει την πολυτέλεια να περιμένει και να δει», δήλωσε η Janet Mui, επικεφαλής ανάλυσης αγοράς στην RBC Brewin Dolphin. Σύμφωνα με το εργαλείο Fedwatch του CME, υπάρχει πλέον μόλις 7% πιθανότητα για περικοπή των επιτοκίων τον Μάρτιο. Αυτό έχει μειωθεί από ένα υψηλότερο από 90% στο τέλος του περασμένου έτους. Μετά τα σημερινά δεδομένα, οι αναλυτές εμφανίζονται λιγότερο σίγουροι για μείωση το Μάιο επίσης. Υπάρχει πιθανότητα 60% ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα και το Μάιο, σύμφωνα με το CME.