MEDIA

Spiegel για ΕΡΤ: Τα γερμανικά κρατικά κανάλια είναι πιο ακριβά

Spiegel για ΕΡΤ: Τα γερμανικά κρατικά κανάλια είναι πιο ακριβά

"Η ελληνική κυβέρνηση κλείνει την κρατική ραδιοτηλεόραση – θέλει να θέσει ένα τέλος σε έναν υποτιθέμενο θύλακα διαφθοράς, με έναν νέο οργανισμό. Το πρότυπό της θέλει να είναι το γερμανικό σύστημα. Αυτή δεν είναι μία καλή ιδέα".

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά το άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel το οποίο συγκρίνει την ΕΡΤ με τα γερμανικά κανάλια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ΕΡΤ είναι πολύ πιο "φθηνή" σε σχέση με το ARD και το ZDF, αν και σαφώς λιγότερο επιτυχημένη.

Αρχικά το άρθρο συγκρίνει το συνολικό κόστος των γερμανικών κρατικών μέσων, ARD, ZDF και Deutschlandradio, με αυτό της ΕΡΤ, το οποίο υπολογίζεται κατά κεφαλήν, για κάθε Γερμανό πολίτη, στα 109 ευρώ ανά έτος, ενώ αντίθετα το αντίστοιχο κόστος της ΕΡΤ κυμαίνεται μόλις στα 26 ευρώ ανά έτος, σύμφωνα πάντα με το Spiegel.

Κατόπιν προχωρά σε σύγκριση με την τοπική Bayerische Rundfunk, που απευθύνεται σε περίπου το ίδιο κοινό με την ΕΡΤ (περίπου 12 εκατ. κατοίκους), παρατηρώντας ότι ο προϋπολογισμός της ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή είναι πάνω από 3,5 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της ΕΡΤ.

Επισημαίνεται ακόμα ότι το ZDF, που είναι μόνο τηλεοπτικό κανάλι, έχει προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 2 δισ, ευρώ. Ωστόσο, το γερμανικό περιοδικό αναγνωρίζει πως τα γερμανικά κανάλια είναι πολύ πιο επιτυχημένα από την ΕΡΤ, σχολιάζοντας πως η ακροαματικότητα των προγραμμάτων της ελληνικής ραδιοτηλεόρασης δεν ξεπερνά το 6%, ενώ το ZDF και το Das Erste βρίσκονται τακτικά στα τρία κανάλια με την υψηλότερη θεαματικότητα στη χώρα.