MEDIA

«Παραθυράκια» στο νόμο για να μην πληρώσουν ψάχνουν οι καναλάρχες

«Παραθυράκια» στο νόμο για να μην πληρώσουν ψάχνουν οι καναλάρχες

Δεν κατέβαλαν την Α’ δόση της οφειλής για τη χρήση συχνοτήτων.

Με νομική επιχειρηματολογία και τυπολατρική «υπερασπιστική» γραμμή προσέρχονται οι καναλάρχες στον διάλογο για τη δημοπράτηση των αδειών εν όψει του πλειοδοτικού διαγωνισμού που οργανώνει η κυβέρνηση.

Λίγες ημέρες πριν την απασφάλιση του πρώτου – απολύτως άσφαιρου - όπλου τους με το οποίο απειλούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν (παράνομα) αν και εφόσον δημοπρατηθούν 3-4 άδειες με την εισαγωγή του κριτηρίου βιωσιμότητας στο οποίο φοβούνται ότι θα μείνουν μετεξεταστέοι λόγω υπέρογκων χρεών, ανασύρουν από τη φαρέτρα τους νέα κόλπα και τρικς προκειμένου να αναβάλουν επ αόριστον την καταβολή της α’ δόσης της οφειλής των 24 εκατ. ευρώ για το τέλος χρήσης των συχνοτήτων που χρησιμοποίησαν (2% επί των μικτών εσόδων) για την περίοδο 2010-2014.

Πιο συγκεκριμένα, η α’ δόση αφορά στα 16 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 24 εκατ. ευρώ έχει ήδη περάσει στις κατά τόπους Εφορίες και έχει πάρει σειρά για είσπραξη, είναι δηλαδή αμέσως απαιτητή, καθώς σε περίπτωση που δεν πληρωθούν τα τέλη, οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις.

Αντί λοιπόν να τακτοποιήσουν – ως οφείλουν – τα χρέη τους και να προσέλθουν στην οδό της νομιμότητας όπως όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, οι καναλάρχες, με προσωρινή διαταγή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο πήραν αναβολή καθώς το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι δεν έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου και επομένως δεν υποχρεούνται να πληρώσουν.

«Παραθυράκια» για να μην καταβάλουν την Α’ Δόση

Συγκεκριμένα το δικαστήριο έκρινε πως η βεβαίωση των οφειλών από την αρμόδια ΔΟΥ έγινε την 30ή ημέρα, συνεπώς δεν τηρήθηκε ο νόμος που ορίζει πως πρέπει να περάσουν 30 ημέρες μέχρι να γίνει η πράξη. Η κυβέρνηση, εν πολλοίς, θα έπρεπε να περιμένει μία ακόμη ημέρα για να βεβαιώσει τις οφειλές. Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή επί του συνόλου της οφειλής, όπερ σημαίνει πως, αν και τα χρέη είναι βεβαιωμένα, δεν μπορούν να πληρωθούν, πριν συζητηθεί η προσφυγή. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα αναμένουν την εκδίκαση της κύριας προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τουλάχιστον δύο σταθμοί, το Mega και ο ΣΚΑΪ, έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο, ενώ χρήση της προσωρινής αναστολής κάνουν όλοι, πλην του E-TV, που απείχε από τη συνολική «κινητοποίηση».

Είναι προφανές ότι παρά την απόφαση που υπέγραψε ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με την οποία καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον 24 εκατομμύρια ευρώ, οι ιδιοκτήτες των καναλιών κατάφεραν να βρουν «παραθυράκια» προκειμένου να μην καταβάλουν την πρώτη δόση που ξεπερνά τα 16 εκατομμύρια.

Τα ποσά μιλάνε από μόνα τους:

-To Mega έπρεπε να καταβάλει 7.403.900 ευρώ
-Ο ΑΝΤ1 το ποσό των 6.498.082 ευρώ
-Ο ALPHA το ποσό των 3.970.132 ευρώ
-Το STAR το ποσό των 3.903.305 ευρώ
-Ο ΣΚΑΙ το ποσό των 2.120.672 ευρώ

Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω οι καναλάρχες ζητούν παράλληλα και «κούρεμα» των χρεών που έχουν προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Το εύλογο ερώτημα είναι: «πώς ζητούν να τους ξαναδοθούν οι τηλεοπτικές άδειες τη στιγμή που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν τα προηγούμενα χρόνια;».

Στο MEGA για παράδειγμα μέχρι τις 28 Ιουνίου πρέπει να πληρώσουν προς τις τράπεζες 17.760.000 ευρώ. Πρόκειται για δύο ισόποσες δόσεις των 8.880.000 ευρώ του γνωστού ομολογιακού δανείου των 98 εκατομμυρίων ευρώ. Η μια δόση μάλιστα είναι ληξιπρόθεσμη εδώ και 3 μήνες, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 το κανάλι θα πρέπει να έχει πληρώσει 68.600.000 ευρώ στις τράπεζες.

Σχετικές ειδήσεις