MEETING POINT

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: Ο Δημήτρης Μαύρος αναλύει τα αποτελέσματα

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb.gr: Ο Δημήτρης Μαύρος αναλύει τα αποτελέσματα

Εκλογές 2023: Αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία - Δεν προλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει - Σασπένς για τα μικρότερα κόμματα - Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, αναλύει τα στοιχεία της δημοσκόπησης της MRB για το Newsbomb.gr στο Meeting Point και την Όλγα Τρέμη

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση του Δημήτρη Μαύρου, για τη μεγάλη δημοσκόπηση, την τελευταία πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, που διενήργησε η MRB για το Newsbomb.gr. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15-19 Ιουνίου, με το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, αλλά και το θέμα που έχει ανακύψει με υποψήφιους βουλευτές από τη μειονότητα στη Θράκη, να κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η Ελλάδα λειτουργεί πάντα στο πλαίσιο των νόμων και των διεθνών κανόνων, άποψη την οποία συμμερίζονται κυρίως οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Ίδιο τρόπο σκέψης των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων, βλέπουμε και στο θέμα της Θράκης, για το οποίο πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες δηλώνουν ενημερωμένοι -τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Αυτή η σύγκλιση απόψεων που παρατηρείται στους ψηφοφόρους των δύο κομμάτων, μπορεί να διαμορφώσει ενδιαφέρουσες δυναμικές, που θα φανούν στην πορεία.

Η Νέα Δημοκρατία οδεύει ολοταχώς προς την ισχυρή αυτοδυναμία που θα της εξασφαλίσει 160 έδρες, αριθμό τον οποίο έχει προσδιορίσει ο Άκης Σκέρτσος με βάση τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να ασκήσει με τον τρόπο που επιθυμεί, την πολιτική της ΝΔ. Η αποχή, μάλιστα, η οποία ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από αυτήν της 21ης Μαΐου, δεν επηρεάζει τη ΝΔ. Αντίθετα, στη μερίδα των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση που δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν, το ποσοστό της φαίνεται να «τσιμπάει» τέσσερις μονάδες περίπου, φτάνοντας κοντά στο 40% στην πρόθεση ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν προλαβαίνει να ανακάμψει, στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Το ποσοστό που συγκεντρώνει κινείται κοντά στο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. «Ταβάνι» της δυναμικής του, προς το παρόν, φαίνεται πως είναι το 24,7%, ποσοστό που εκφράζει το βαθμό συμφωνίας με την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα επανέλθει δριμύτερος και δυνατότερος στην πολιτική σκηνή καθώς έχει πολλά ακόμα να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία».

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο επίσης φαίνεται να βρίσκεται στα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών, διαμορφώνεται ένας ζωτικός χώρος ψηφοφόρων στο 21,5%, που θα έβλεπαν το κόμμα να καταλαμβάνει θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν θα χρειαζόταν πολύ χρόνο για να αναπτύξει μια τέτοια δυναμική. Το ΚΚΕ, επίσης, φαίνεται να διατηρεί το ποσοστό του.

Για τα πολύ μικρότερα κόμματα, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά -αριθμητικά τουλάχιστον. Το όριο εισόδου στη Βουλή ενδέχεται να πιάσουν ακόμα και 9 κόμματα, σενάριο που πολιτικά μεν είναι δύσκολο -αν όχι απίθανο-, υπάρχει όμως απόθεμα ψηφοφόρων, «κρυμμένο» στο 4,5% που επιλέγει αυτή τη στιγμή «άλλο κόμμα». Σε κάθε περίπτωση, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου φαίνεται πως διασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή, όπως άλλωστε και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ δυναμική να πιάσει το όριο του 3%, παρουσιάζει και η Νίκη.

Τέλος, είναι σαφές ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν θέλουν να «τρέχουν τον Αύγουστο» για τρίτες εκλογές, προτιμώντας κυβέρνηση συνεργασίας αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δείτε την εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον κ. Δημήτρη Μαύρο: