MEETING POINT

Φάμελλος στο Meeting Point: Ανοιχτός ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και σε όσους ψήφισαν Μητσοτάκη

Φάμελλος στο Meeting Point: Ανοιχτός ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία και σε όσους ψήφισαν Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Meeting Point του Newsbomb.gr και την Όλγα Τρέμη

Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλά για το δύσκολο ρόλο που ανέλαβε σε μια σημαντική περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις πρώτες προκλήσεις η ψήφος των αποδήμων και η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Φάμελλος αναφέρει ότι υπάρχουν περιθώρια για διαβούλευση με την κυβέρνηση, «θέλουμε να υπάρχει σύνθεση». «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, οι απόδημοι να έχουν δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Όμως, οι Έλληνες του εξωτερικού δεν πρέπει να είναι εκλογικό ακροατήριο» τονίζει. Ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 16, εκτιμά ότι αυτή τη στιγμή, η συζήτηση γίνεται «για να υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για τα αίτια που οδήγησαν στη διπλή εκλογική ήττα, για την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και για τα σενάρια επιστροφής του στο προσκήνιο.

«Θα ήθελα να μην χαθεί το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα, να μην μείνει ανεκμετάλλευτο. Είναι πολύ νωρίς, δεν ξέρουμε τι θα φέρει η ζωή. Αυτή τη στιγμή προέχει η πολιτική πρόταση και το κόμμα, δεν φτάνει μόνο το πρόσωπο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Χρειάζεται να επιτευχθεί επί της ουσίας η διεύρυνση» σημειώνει ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στο πρόταγμα της Προοδευτικής Συμμαχίας που έβαλε μπροστά ο Αλέξης Τσίπρας, το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει, πιο επιθετικά, να είναι ανοιχτός σε όλη την εκλογική του βάση, η οποία καλύπτει από το προοδευτικό κέντρο μέχρι τη ριζοσπαστική αριστερά, προσθέτει. Ταυτόχρονα, όμως, «ούτε να υποκλιθούμε στις προτάσεις του κέντρου, ούτε να διεκδικούμε την καθαρότητα της αριστεράς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ανοιχτός και στους ανθρώπους που ψήφισαν Μητσοτάκη πριν από ένα μήνα».

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την αξιοποίηση στελεχών από χώρους εκτός της ΝΔ, χαρακτηρίζει θεσμικό ζήτημα το «άδειασμα» Φλωρίδη, ως «άσχημο δείγμα γραφής». Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση της ΝΔ, τονίζει ότι το προηγούμενο διάστημα υλοποίησε μια μεγάλη αναδιαμονή εις βάρος της κοινωνίας. Το κεντρώο, φιλελεύθερο προφίλ που έχει επιτύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης του εκσυγχρονιστή με «διαχειριστική επάρκεια» προς την κοινωνία, δεν συνδέεται καθόλου με την επάρκεια στην ασφάλεια όπως αποδείχτηκε στα Τέμπη, με την ενίσχυση των θεσμών, με την αξιοκρατεία. Δηλαδή, η ΝΔ έχει εκσυγχρονιστικό προφίλ, όμως εφαρμόζει πολιτικές της «παλιάς δεξιάς».

Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις υποψηφιότητες και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, ο κ. Φάμελλος επισημαίνει ότι πρέπει «να συμφωνήσουμε ότι υπηρετούμε το κοινό συμφέρον και του κόμματος και της κοινωνίας». Σε διαφορετική περίπτωση, οι όποιες λύσεις θα είναι βραχυπρόθεσμες, «με κοντά ποδάρια». Μάλιστα, οι υποψηφιότητες στην εσωκομματική διαδικασία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εμπνεύσουν, «να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα» αναφέρει και προσθέτει: «Δεν είναι κανένας από εμάς καριερίστας στην πολιτική». Τέλος, θεωρεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης-συρρίκνωσης εν όψει, ούτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια αντιμνημονιακή στιγμή στην πολιτική ζωή της χώρας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα ειδικού σκοπού, είναι κόμμα ανάγκης της επόμενης μέρας».

Δείτε την εκπομπή Meeting Point του Newsbomb.gr με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον κ. Σωκράτη Φάμελλο: